ПЪЛНЕН КРОМИД С ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ В КОМПЛЕКТ С ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
За това ястие ме мотивира приятелката ми Пепи Giаnnioti. Tя беше направила лучени сармички и беше сложила в тавата и няколко пълнени чушки.
Само че беше използвала различна технология.
Беше сварила лука до половината разрязан и го беше разслоила и напълнила с булгур.
На мен ми беше по-лесно да почистя и отрежа капаче на лукчетата и после да ги изпека, за да омекнат и тогава да ги разслоя. В тавата сложих и няколко ябълки, за да попълня останалото място, защото кромидът ми беше 3 броя.
Всичко се получи както исках,а за идеята благодаря на Пепи! И този път ме мотивира,приятелче!💝💝💖🏵️🌺💐❤️🏵️☘️
И така : Задуших зеленчуците и мариновах пилешкото филе.
Сварих киноа и червена леща за чушките, като добавих малко от нея и в плънката за лукчетата.
Напълних лука и чушките и изпекох за 35 минути.
Ето как се случи всичко.
ПРОДУКТИ
3 големи глави кромид
4 сухи чушки
За плънката за лукчетата
300 гр.сварено пилешко филе
200 гр замразени нарязани чушки
2 моркова настъргани
сърцевината на лука
вегета
чубрица
черен пипер
риган
2 с.л.зехтин
1 с.л.тиквено олио
10 гр.краве масло
зелени подправки
3 с.л.от сварената киноа и червена леща
1/2 ч.ч.вода
За плънката на чушките
100 гр. киноа
200 гр. червена леща
подправките от по-горе
2 с.л. от нарязаното пилешко филе
500 мл. вода за сваряване на варивата
За маринатата на пилешкото
2 с.л зехтин
1с.л.кисело мляко
1ч.л.сос от нар
Чесън
1 ч.л. червен пипер
1 с.л лимонов сок
ПРИГОТВЯНЕ
1. Лукът се почиства, отрязват се
капачета намазват се отгоре с малко зехтин и се посолява с вегета.
2.Лукът се поставя в тава, заедно с няколко ябълки издълбани и поръсени с кокосова захар. Те са за десерт. Пече се на 200 °С около 1 час.
4. Пилешкото се нарязва и слага в маринатата докато се задушават зеленчуците.
5. Накрая се смесват зеленчуци и пилешко и се добавят подправките и сварената киноа и леща.
6. Когато лукчетата са готови и се разслоят и това, което остава леко се задушава и прибавя към плънката.
7. Киноата и лещата могат да се сварят предварително във посочената вода и се овкусяват с подправките.
8. Когато лука е готов се разслоява като за пълнене се оставят външните два слоя.
9. Готовите лукови /да ги наречем/ чашки се подреждат в тавичката,/общо 6/в която ще се пекат.
10. Пълнят се плътно със смес.
11. Чушките също се пълнят с плънката.
Слагат се между лука.
Налива се 1/2 ч.ч.вода, с която преди това са изплакнати съдовете от плънките.
13. Ето целият процес от печенето на лукчетата до изпичане на ястието.
Коментари
Публикуване на коментар