ПЪЛНЕН КРОМИД С ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ В КОМПЛЕКТ С ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ


 

Едно нетрадиционно, но интересно и много вкусно ястие. Пълнен кромид  със зеленчуци, пилешко в компанията на пълнени сухи чушки.
За това ястие ме мотивира приятелката ми Пепи Giаnnioti. Tя беше направила лучени сармички и беше сложила в тавата и няколко пълнени чушки. 
Само че беше използвала различна технология. 
Беше сварила лука до половината разрязан и го беше разслоила и напълнила с булгур.

На мен ми беше по-лесно да почистя и отрежа капаче на лукчетата и после да ги изпека, за да омекнат и тогава да ги разслоя. В тавата сложих и няколко ябълки, за да попълня останалото място, защото кромидът ми беше 3 броя.
Всичко се получи както исках,а за идеята благодаря на Пепи!  И този път ме мотивира,приятелче!💝💝💖🏵️🌺💐❤️🏵️☘️
 
И така : Задуших зеленчуците и мариновах пилешкото филе.
Сварих киноа и червена леща за чушките, като добавих малко от нея и в плънката за лукчетата.
Напълних лука и чушките и изпекох за 35 минути.
Ето как се случи всичко.


ПРОДУКТИ 

 3 големи глави кромид
4 сухи чушки

За плънката за лукчетата

300 гр.сварено пилешко филе
200 гр замразени нарязани чушки
2 моркова настъргани
сърцевината на лука
вегета
чубрица
черен пипер
риган 
2 с.л.зехтин
1 с.л.тиквено олио
10 гр.краве масло
зелени подправки 
3 с.л.от сварената киноа и червена леща
1/2 ч.ч.вода

За плънката  на чушките

100 гр. киноа
200 гр. червена леща
 подправките от по-горе
2 с.л. от нарязаното пилешко филе
500 мл. вода за сваряване на варивата

За маринатата на пилешкото

2 с.л зехтин
1с.л.кисело мляко
1ч.л.сос от нар
Чесън
1 ч.л. червен пипер
1 с.л лимонов сок




ПРИГОТВЯНЕ



1. Лукът се почиства, отрязват се 

капачета намазват се отгоре с малко зехтин и се посолява с вегета. 

2.Лукът се поставя в тава, заедно с няколко ябълки издълбани и поръсени с кокосова захар. Те са за десерт. Пече се на 200 °С около 1 час.


3. През това време се задушават зеленчуците за плънката. В тавата се слагат чушките, морковите и мазнината. Добавя се и водата. Задушава се до изпаряване на водата. Прибавят се подправките.

4. Пилешкото се нарязва и слага в маринатата докато се задушават зеленчуците.

5. Накрая се смесват зеленчуци и пилешко и се добавят подправките и сварената киноа и леща.

6. Когато лукчетата са готови и се разслоят и това, което  остава леко се задушава и прибавя към плънката.

7. Киноата и лещата могат да се сварят предварително във посочената вода и се овкусяват с подправките.


8. Когато лука е готов се разслоява като за пълнене се оставят външните два слоя.

9. Готовите лукови /да ги наречем/ чашки се подреждат в тавичката,/общо 6/в която ще се пекат. 

10. Пълнят се плътно със смес.

11. Чушките също се пълнят с плънката.
Слагат се между лука.

Налива се 1/2 ч.ч.вода,  с която преди това са изплакнати съдовете от плънките.


12. Пече се 15 минути на 200°С и 20 минути с фолио.


13. Ето целият процес от печенето на лукчетата до изпичане на ястието.



14. Ястието е готово, на вас поднесено с апетитка и чаша вино.



15. Разрез на изпечения с плънка лук.




ДОБЪР АПЕТИТ!

 

Коментари

Популярни публикации