МУСАКА С ТИКВИЧКИ И ОРИЗ


 




Леко и типично за лятото вкусно ястие. Обикновено свързваме мусаката с обилно количество картофи,но тя може да се направи и с други зеленчуци.
Правила съм тиквички на фурна и не съм пържила или пекла тиквичките. 
Сега реших да ги изпека. По-трудоемко е,но вкусът е много различен т.е. по-добър.
И така мусаката с тиквички няма да е плътна и затова сложих и малко ориз. И с останалите продукти се  получи много вкусно ястие.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

2 едри тиквички

2 моркова едри

2 гл.кромид

доматено пюре 190 гр.

100 гр..ориз

300 гр кайма

 сухи подправки по 1 ч.л. чубрица,черен пипер,сминдух, кимион

зелени подправки магданоз,джоджан,мента

4с.л.зехтин

600мл.вода

1с.л.вегета

За заливката 

3 яйца 

1 ч.л. вегета

300 гр. кисело мляко 


ПРИГОТВЯНЕ 

1. Тиквичките се нарязват и пекат на 250 °® 20 минути върху хартия за печене.


2. Една втора се подреждат в тавичка .


3. Подготвя се плънката като нарязаните зеленчуци се задушават в зехтина и 1 и.ч.вода. Прибавя се каймата,ориза и се задушава още 3 минути. Накрая се слага доматеното пюре и се разбърква.


4. Слагат се подправките и отново се разбърква.


5. Върху тиквичките се слага 1/2 от плънката.


6. Подреждат се и останалите тиквички.


7. Покрива се с останалата плънка. Налива се вряла вода и се пече 20 минути на 250°©.


6. За заливката яйцата се разбиват. Прибавя се вегета, киселото мляко и се залива мусаката.


7. Пече се 20 минути на 200 °©.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации