Заслугата за това невероятно изкушение е на Таня Донева.
Неслучайно тя нямаше търпение да го сподели с хилядите си почитатели.
Гледах клипчето, което представяше и споделяше, с голям интерес.
И аз като нея нямах търпение само че да го направя.
Имах всички продукти и не се поколебах да го приготвя .
В клипчето сладкишът беше наречен пай.
Да може да се каже, но на мен ми приличаше повече на баклава,чийзсладкиш,защото сиропът беше доста сладък в съотношение захар-вода 2:1. Имаше и фамфъстък отгоре.
Реших да направя сиропът много лек ,захар-вода 1:2.
И не сгреших. Получи се много лек и вкусен сладкиш.
Намалих и захарта в чийзкрема на половина. /Но в последния момент сложих мед/Беше достатъчно сладко.
Единствено ме подведоха корите на Сърбянка, каквито ползвах.
Винаги са по 16-17 в пакет и знаейки това не преброих листата и се оказа,че за втория слой са останали само 3. Реших проблемът като ги разделих,но не можа да се покрие плътно чийзкрема. И там където се виждаше се запече.
Но това не намали добрият вкус.
Сиропът ми беше двойно повече и това също се оказа добро решение в полза на сочността на сладкиша.
Моето изделие приличаше много на мързелива баница полята с лек сироп и затова нарекох
сладкото изкушение СИРОПИРАНА БАНИЦА с ЧИЙЗКРЕМ.
Чудесно пасна.
Горещо препоръчвам този прекрасен десерт и споделям рецептата!
Благодаря на Таня Донева за великолепната идея и сполучлива рецепта.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница/ не по- малко от 12 кори
70 гр.краве масло
За чийзкрема
500 гр. крем сирене маскарпоне
150 кисело мляко
150 гр. заквасена сметана
100 гр. захар или 70 гр. мед
2 с.л. пудинг/нишесте/
2 с.л.брашно
1 ампула есенция ванилия
За сиропа
1ч.ч.захар*
2ч.ч.вода
1 с.л.лимонов сок
*1ч.ч.250 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
1. Сиропът се сварява предварително,за да е студен.
Водата със захарта ври 10 минути,след което се слага лимоновият сок.
2.Маслото се разтопява. Намазва се тавичката.
3. Всяка кора се събира по диагонал и се прегъва на две. Навива се отдолу нагоре и се обръща. Образува се розичка. Кората може да се смачка на топка,както е в оригиналната рецепта.
4. Шест розички се подреждат в тавата,както е показано на изображението. Леко се притискат надолу и се мажат с половината от маслото.
5. Тавата се слага във фурната,загрята на 200 °© за 15 минути
6. През това време се приготвя чийзкрема. Продуктите се слагат в купа и се разбърква до образуване на гладък крем.
7. Кремът се излива върху изпечените кори и се покрива с нови 6 кори.
8. Пече се на 160°© 50 минути. Беше достатъчно,въпреки че в рецептата е даден 1 час.
9..Изчаква се 10 минути,баницата се нарязва и сиропира обилно на два пъти.
10..Поръсва се със запечен шамфъстък
11..Когато се охлади се поръсва с пудра захар и още шамфъстък.
12. Сладкишът е готов. Разходих го в градината където видимостта за снимки е отлична.
13. Вече може да се опита.Невероятен вкус!
Коментари
Публикуване на коментар