СИРОПИРАНА БАНИЦА С ЧИЙЗКРЕМ


Великолепен сладкиш! Охладен за летните жеги е чудесен за похапване. 

Заслугата за това невероятно изкушение е на Таня Донева. 

Неслучайно тя нямаше търпение да го сподели с хилядите си почитатели.

Гледах клипчето, което представяше  и споделяше, с голям интерес.

И аз като нея нямах търпение  само че да го направя.

Имах всички продукти и не се поколебах да го приготвя .

В клипчето сладкишът беше наречен пай.
Да може да се каже, но на мен ми приличаше повече на баклава,чийзсладкиш,защото сиропът беше доста сладък в съотношение захар-вода 2:1. Имаше и фамфъстък отгоре.

Реших да направя сиропът много лек ,захар-вода 1:2.
И не сгреших. Получи се много лек и вкусен сладкиш.

Намалих и захарта в чийзкрема на половина. /Но в последния момент сложих мед/Беше достатъчно сладко.

Единствено ме подведоха корите на Сърбянка, каквито ползвах. 

Винаги са по 16-17 в пакет и знаейки това не преброих листата и се оказа,че за втория слой са останали само 3. Реших проблемът като ги разделих,но не можа да се покрие плътно чийзкрема. И там където се виждаше се запече.
Но това не намали добрият вкус.

Сиропът ми беше двойно повече и това също се оказа добро решение в полза на сочността на сладкиша.
Моето изделие приличаше много на мързелива баница полята с лек сироп и затова нарекох
 сладкото изкушение СИРОПИРАНА БАНИЦА с ЧИЙЗКРЕМ. 
 
Чудесно пасна.

Горещо препоръчвам този прекрасен десерт и споделям рецептата!

Благодаря на Таня Донева за великолепната идея и сполучлива рецепта.


ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница/ не по- малко от 12 кори

70 гр.краве масло

За чийзкрема

500 гр.  крем сирене маскарпоне

150 кисело мляко 

150 гр. заквасена сметана

100 гр. захар или 70 гр. мед

2 с.л. пудинг/нишесте/

2 с.л.брашно

1 ампула есенция ванилия

За сиропа

1ч.ч.захар*

2ч.ч.вода

1 с.л.лимонов сок

*1ч.ч.250 мл.



ПРИГОТВЯНЕ 




1. Сиропът се сварява предварително,за да е студен.

Водата със захарта ври 10 минути,след което се слага лимоновият сок.


2.Маслото се разтопява. Намазва се тавичката.

3. Всяка кора се събира по диагонал и се прегъва на две. Навива се отдолу нагоре и се обръща. Образува се розичка. Кората може да се смачка на топка,както е в оригиналната рецепта.

4. Шест розички се подреждат в тавата,както е показано на изображението. Леко се притискат надолу и се мажат с половината от маслото.

5. Тавата се слага във фурната,загрята на 200 °© за 15 минути


6. През това време се приготвя чийзкрема. Продуктите се слагат в купа и се разбърква до образуване на гладък крем.

7. Кремът се излива върху изпечените кори и се покрива с нови 6 кори.

 

8. Пече се на 160°© 50 минути. Беше достатъчно,въпреки че в рецептата е даден 1 час.

9..Изчаква се 10 минути,баницата се нарязва и сиропира обилно на два пъти.

10..Поръсва се със запечен шамфъстък

11..Когато се охлади се поръсва с пудра захар и още шамфъстък.




12. Сладкишът е готов. Разходих го в градината където видимостта за снимки е отлична.











13. Вече може да се опита.Невероятен вкус!

Коментари

Популярни публикации