ПЪРЛЕНКИ С КАШКАВАЛ, ШАРЕНА СОЛ И МАСЛО



 Когато видях пърленките с картофи на Таня Донева ми хареса технологията, но не пасна на моя вкус плънката с картофи. Реших да запазя останалото в плънката и така пърленките останаха да чакат. 
Вчера обаче Пепи/Penca Giannioti/  така ме съблазни с вкусната си яхнийка и топъл пълнозърнест хляб, че веднага реших да направя една моя традиционна пърженица и вместо хляб направих пърленките.
По рецепта те са с бакпулвер,но аз вместо рецептата на Т.Донева използвах една моя. И с нейната технология на конструиране на пърленките, стана чудесно.
И така пърленки и пърженица със сос,падна голямо топене.
Рецептата за пърженицата може да видите тук

И така споделям рецептата за пърленките


ПРОДУКТИ

200 гр. брашно

5 гр. бакпулвер 

30 гр. краве масло

1 яйце

100гр. кисело мляко

За плънката

30 гр. разтопено масло

шарена сол домашна*

100 гр. настъргана моцарела 

6 парчета кашкавал

* 1ч.л.червен пипер

1 ч.л.пушен червен пипер 

1ч.л.чубрица

1ч.л.сминдух

1ч.л.вегета

ПРИГОТВЯНЕ



1. Приготвя се тестото като към брашното с бакпулвера се прибавят мокрите съставки,кисело мляко, яйце, разтопено масло.

2. замесва се умерено меко тесто.

3. Разделя се на две части ,от които се оформят топчета.

4. Покриват се и се оставят за 20 минути.


5. През това време се приготвя шарената сол,разтопява се маслото и се настъргва моцарелата .

6.  Разточва се първото топче на кръгче 26-27 см. 

7. Намазва се с масло и се поръсва с шарена сол..

8. В средата се слагат настърганата моцарела и кашкавала. 

9. Кръгчето се затваря,загръща от всички страни.

10. Разточва се отгоре,за да излезе въздухът.
11. Пърленката се пече в нагорещен тиган по 4 минути от всяка страна.
Намазва се с масло и се поръсва с шарена сол.

12. По същия начин се процедира и с другото топче и се приготвя още 1 пърленка.


13.Много са вкусни потопени в пърженица или шарена сол.


14. Днес за гостуване на приятели направих двойна доза пърленки.

Промених технологията на конструирането им.

15. Разточих 4 топчета на правоъгълници и след слагане на плънката всеки правоъгълник се прегъва на две.  Пече се по същия начин,маже се отгоре с масло и се  поръсва с шарена сол.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник

Коментари

Популярни публикации