КЕКС БОРОВИНКОВИ КЪЩИЧКИ


 Отдавна не бях правила кекс. Когато видях в Инстаграм този на Таня Донева,ме впечатли идеята за плодов сладкиш и то с боровинки,които навлизат вече е сезона. Вярно е,че все още има само култивирани,но все пак са боровинки.

Рецептата ми хареса,но не можеше да не заменя бялата захар с любимата ми кокосова. Хем е  по-здравословно,хем по-ароматно. Намалих количеството на захарта от 110 гр. на 90. Беше достатъчно.

От опит зная,че е добре брашното да се комбинира с нишесте. Намалява се количеството на брашното и се слага 40 грама нишесте. Ако брашното е 150,както в случая се слага 110 гр. брашно и 40 гр. нишесте. 

Така текстурата на кекса като се изпече става мека като памук и сочна от боровинките.

Важно е и печенето. За този кекс в голяма форма се пече 40-45 минути. Но в индивидуални формички,както беше при  мен не повече от 30-35 минути.

С тези съображения и допълнения направих моя кекс,който изпекох във формички 🏠 и три такива за мъфини. Последните не оцеляха за снимки.


ПРОДУКТИ

3 яйца

90 гр. кокосова захар

125 мл.разтопено кокосово масло/ може и друго/

2 с.л.кисело мляко

110 гр. брашно

40 гр. нишесте 

1 и 1/2 ч.л.бакпулвер

2ч.л.конфитюр от лимонови корички

1 ампула лимонова есенция

200 гр. боровинки


ПРИГОТВЯНЕ


1. Брашното се пресява и се смесва с нишестето и бакпулвера.


2. Боровинките се почистват, измиват и смесват с 1с.л.брашно.




3. Останалите продукти се  поставят в блендер и се блендират кратко.


4. Прибавят се сухите смеси и отново се блендира до хомогенност.


5. Поставят се боровинките и се разбърква.


6. Сместа се разпределя в индивидуални формички.


7. Пече се на 170°© 30 -35 минути. Формичките се обръщат. Кексът във формичките за мъфини не стигна до снимки. Само къщичките оцеляха.


8. Когато се охладят къщичките се гарнират с какао,кокосови стърготини и настърган шоколад.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации