КЕКС БОРОВИНКОВИ КЪЩИЧКИ
Отдавна не бях правила кекс. Когато видях в Инстаграм този на Таня Донева,ме впечатли идеята за плодов сладкиш и то с боровинки,които навлизат вече е сезона. Вярно е,че все още има само култивирани,но все пак са боровинки.
Рецептата ми хареса,но не можеше да не заменя бялата захар с любимата ми кокосова. Хем е по-здравословно,хем по-ароматно. Намалих количеството на захарта от 110 гр. на 90. Беше достатъчно.
От опит зная,че е добре брашното да се комбинира с нишесте. Намалява се количеството на брашното и се слага 40 грама нишесте. Ако брашното е 150,както в случая се слага 110 гр. брашно и 40 гр. нишесте.
Така текстурата на кекса като се изпече става мека като памук и сочна от боровинките.
Важно е и печенето. За този кекс в голяма форма се пече 40-45 минути. Но в индивидуални формички,както беше при мен не повече от 30-35 минути.
С тези съображения и допълнения направих моя кекс,който изпекох във формички 🏠 и три такива за мъфини. Последните не оцеляха за снимки.
ПРОДУКТИ
3 яйца
90 гр. кокосова захар
125 мл.разтопено кокосово масло/ може и друго/
2 с.л.кисело мляко
110 гр. брашно
40 гр. нишесте
1 и 1/2 ч.л.бакпулвер
2ч.л.конфитюр от лимонови корички
1 ампула лимонова есенция
200 гр. боровинки
ПРИГОТВЯНЕ
1. Брашното се пресява и се смесва с нишестето и бакпулвера.
2. Боровинките се почистват, измиват и смесват с 1с.л.брашно.
4. Прибавят се сухите смеси и отново се блендира до хомогенност.
7. Пече се на 170°© 30 -35 минути. Формичките се обръщат. Кексът във формичките за мъфини не стигна до снимки. Само къщичките оцеляха.
8. Когато се охладят къщичките се гарнират с какао,кокосови стърготини и настърган шоколад.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар