ШОКОЛАД С ПИШМАНИЕ


 След нашумелият напоследък дубайски шоколад се появиха и други разновидности.


В едно от турските магазинчета в София видях шоколад с ПИШМАНИЕ. 
Стори ми се доста интересно и може би защото аз много харесвам пишмание,реших да опитам как се съчетава това лакомство с шоколада.
Самото понятие ПИШМАНИЕ буди любопитство, а и има различни истории за появата му. 
Ето една от тях
🌞 ПИШМАНИЕ 🌞 - СЛАДКА ЛЕГЕНДА ЗА ЕДИН ГОРЧИВ БРАК





#Пишмание е турски десерт с нежна и изключително интересна структура. Тази разновидност на халва привидно наподобява захарен памук😋, но в действителност няма нищо общо, нито на вкус, нито по начин на приготвяне.

Легендата по създаването на пишмание възниква преди стотици години на бреговете на Мраморно море🏖️, в турския град Измит. Там живеел #сладкар, известен в целия регион, та чак до Истанбул. Пред магазинчето му винаги се виели огромни опашки от желаещи да опитат вкусотиите, които майсторил😇. 
Влюбен бил неимоверно в местна девойка🧕 и за да я впечатли измислил сладост по-тънка от косите й. 
Това прекрасно момиче било пълничко и в нейна чест сладкарят назовал десерта "Шишмание" (на турски "шишман" означава "дебел").

Един ден мечтата на майстора се сбъднала и той се оженил за красивата девойка...но неочаквано, тук започнали проблемите му. Момичето се оказало доста ревниво и с труден характер🧟. И така се наложило да се разведат. 
От този момент сладкарят започнал да нарича десерта "Пишмание" имайки пред вид и едно друго знае че на думата, а именно "разкайвам се"🥲. 
Във връзка с тази легенда, в наши дни често това #лакомство се подарява в знак на извинение и съжаление.

Пишмание съществува в десетки разновидности и вкусове, като в някои краища дори го заливат с #шоколад. 
А сега даже в Турция сладкарите са решили да го използват и за пълнежа на шоколад.
 От турското магазинче в Красно село- София си купих пишмание в две разновидности - с ванилия и с шоколад.
И затова реших да направя един бял с шоколадово пишмание и черен с ванилово .
И така любопитството ми беше задоволено.

Споделям моя вариант на шоколад с пишмание


ПРОДУКТИ

200 гр.черен шоколад

200 гр. бял шоколад

2 кубчета ванилово пишмание

2 кубчета шоколадово пишмание 

Формичка за шоколад

ПРИГОТВЯНЕ


1. Подготвя се формичката.
Шоколадите се разтопяват на водна баня.


2 . В двете прегради се разпределя от белия и черен шоколад 1/3 от шоколадите. Оставя се да стегне.



3. Тук забравих да снимам вторият момент.
Пишманието се разпределя съответно във двете формички. Вижда се само шоколадовото.


4. Отгоре се изливат съответните шоколади. Остана ми малко от единия шоколад и го сложих при белия.Меланширах.
5. Оставя се за 2 часа да стегне.


6. Шоколадите са готови. И тук започват мъките със снимките. 









Вкусни са и интересни. 


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации