СЛАДОЛЕДЕНА ТОРТА С МАЛИНИ, БОРОВИНКИ И ТЕЧЕН ШОКОЛАД


Разнообразието от сладоледи, които се предлагат в търговската мрежа, като че ли ни отказа да приготвяме сладолед у дома. 
Летните жеги обаче, /когато ги има/ ни подсказват, че може да се разхладим и с домашно приготвен сладолед. За същото ми напомни и старата машина за сладолед,която послушно стои на мястото си в килера в очакване да се сетя за нея. 
И погледа ми наистина  попадна на нея и реших да я използвам.
Само че да направя само сладолед ми се виждаше много скучно занимание и затова замислих сладоледова торта.
Харесах и една от рецептите на Теодора Титова за сладолед с течен шоколад и вече с помощта на машината за сладолед проектирах едно малко свое творение. 
Реших са направя два вида сладолед и да ги използвам в съдържанието на тортата. Рецептатата на Теди ми даваше отлична възможност за това.
Имах малини и боровинки и затова единият сладолед със сигурност щеше да бъде плодов, а другият
 шоколадов сладолед. 
Продуктите,които използваше Теди за сладолед отлично паснаха на моята идея. Към една част от крем-сиренето/основен продукт в сладоледа на Теди/ прибавих плодов сок от малини  и боровинки между пластовете. Другият сладолед направих изцяло по рецептата на Теодора Титова.
Основният сладолед беше плодов, а шоколадовият вградих в плодовия.Тази техника съм използвала вече при чийзкейк. Там беше доста по-трудно, защото трябваше млечният блат да се желира и после да се налее плодовият блат.
И така тортата се получи добре. За украса не можех да правя орнаменти от сметана,поради неустойчивостта на сладоледа. Затова набрах цветя от градината.Торти украсени по този начин се наричат голи торти. Но най-важното е ,че тортата стана великолепна.

ПРОДУКТИ

500гр.маскарпоне
60гр.пудра захар
200гр. течна сметана
150гр. течен шоколад
130гр бисквити
100гр.боровинки
50гр. малини
50 гр. нарязани орехи

За украса

градински цветя
малини
боровинки

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвя плодовият сладолед.Маскарпонето се разбърква със захарта. Отделно се разбива и сметаната. Прибавя се на части към сместа.


Малините се слагат на котлона и след завиране се отстраняват и пасират. 
Прибавят се към 2/3 от сместа. 




Полученото количество се поставя в машината за сладолед и след получаване на кремообразен сладолед се поставя във фризера докато се направи другия сладолед.
За шоколадовия сладолед се взима оставената 1/3от сместа и се прибавя течен шоколад. Разбърква се и се поставя в машината за сладолед. След като сладоледът е готов се слага временно във фризера.




Боровинките се измиват и подготвят за слагане между пластовете плодов сладолед.
Подготвя се формата като се облепва със стреч фолио.



На дъното на формата се слага един пласт сладолед. Следва шепа боровинки,равномерно разпределени в съда.Отново се слага сладолед ,после боровинки. На 1/3 от края на формата се прави отвор в средата на формата .Изважда се съдържанието та издълбаната част и се разп ределя отстрани на формата.В получения отвор се вгражда от шоколадовия сладолед. Слага се още малко сладолед и се разпределят орехите.
Най -отгоре се разпределят бисквитите



Подбират се подходящи цветя .



Всеки стрък цвете се вмъква в част от пласмасова сламка.




Цветята се подреждат върху тортата.



Аранжира се и с боровинки и замразени малини.




Нямахме търпение да оставим тортата да се стегне и веднага разрязахме.




Вкусно и красиво.





Не зная защо точно наричат естествено украсената торта  гола,но определено това е красива голота.




ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации