ПЕЧЕНИ СИНИ СЛИВИ С ШОКОЛАД




Още един спомен от детството.  
Сигурно съм била по-голяма защото помня всичко ясно. 



Сините сливи от лятото до есента и сортовете, които идваха и си отиваха.
Печката и правоъгълната тава , в която ги приготвяхме.
Сега всяка година пека сливи , но само ние с дъщеря ми ги обичаме.


В двора на къщата имаме само една синя слива, но и тя ни е достатъчна.
При поредното приготвяне на печени сливи ми хрумна да опитам да променя обичайният вкус с нещо ново-шоколад.

Вече имам опит.От миналата година правя сладко от боровинки с шоколад. Шоколадът не се натрапва вкусово,а само загатва за себе си с лек нюансиран аромат. Усеща се при вкусване на сладкото  шоколадов привкус,който леко гали небцето.
Тази година отново направих това сладко и стана перфектно.
Мислех си,че сега вече имам основание да опитам какво ще стане и при печените сливи.
Не се излъгах в очакванията.Получи се много нежен кадифен вкус и отново без рязко натрапване на вкуса на шоколада. Вкусът на сини сливи се запази и се чувстваше лек шоколадов нюанс.
Споделям тази рецепта , защото може би все някой ще прояви интерес.


ПРОДУКТИ

2кг. сини сливи
50гр натурален шоколад

За гарниране

кисело мляко
лека заквасена сметана
сладолед

ПРИГОТВЯНЕ




Сливите се измиват и разполовяват, за да се отстранят костилките. Подреждат се в подходяща тава.






Слагат се в студена фурна,която се загрява на 170°C. Не е необходимо да се използва по-висока температура,защото сливите ще загорят.






Пекат се около 30 минути.
Преди да се извадят от фурната се прибавя шоколада начупен на парчета.Целта е само да се разтопи в сливите,които са омекнали и пуснали соковете си. Внимателно се разбърква.
На десерта при печенето не се добавя захар.




След охлаждане, сливите могат да се консумират с кисело мляко




или заквасена сметана  с 
10-12 % масленост.





В летните жеги, добре се консумира и с 1-2 топки плодов сладолед.




ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации