МЛЕЧНО-СМЕТАНОВ ОГРЕТЕН ОТ КАРТОФИ



Огретенът изглежда има френски произход. Неговото наименование "гратен" или "огретен", води началото си от VII век , когато населението от областта Дофин,приготвяло вкусно ястие със зачервена коричка,която се получавала от заливка с мляко, кашкавал или сирене"Грюер.
Огретенът не е типичен за нашито семейство, затова рядко го правя. Когато видях такова ястие в блога на Елена Тенева, която със своето обаяние и неизчерпаема енергия завладява вниманието и симпатиите на членовете на кулинарната група "Готвенето всъщност е любов-група за милиони", не можах да устоя и го направих.Разбира се приложих и своя стар навик да интерпретирам все нещо и накрая се получи чудесен млечно-сметанов отретен с кортофи.Сметаната е типична за приготвянето на класическия огретен и затова и аз не се поколебах да я използвам. Прибавих и малко шунка и пушено сирене и стана доста пикантно и вкусно ястие
Споделям с удоволствие рецептата на Ели/както наричаме Елена Тенева/ и моите допълнения към нея.

ПРОДУКТИ

За оснното ястие

1кг. картофи
150гр.сирене
100гр. пушено сирене
100гр. шунка
25 гр. масло

За заливка

400гр.заквасена сметана
100мл. прясно мляко
100гр. топено пушено сирене
4 яйца
100гр . кашкавал или сирене "Грюер"
25 гр. масло

сол по желание/ аз не слагах/

Подправки

бял /черен/пипер -1 щ.
сминдух -1 ч.л.
магданоз за украса

ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се сваряват, обелват и смачкват с вилица.Към тях се прибавят нарязанине на малки късчета шунка  и сирене. Добават се и подправките. Ако сместта е доста суха се добавя и 1/4 ч.ч.топла вода.




Сместта се разпределя в тавичка и отгоре се подрежда пушеното сирене,  нарязано на малки парчета.




Приготвя се заливката. В прясното мляко се слага топеното сирене и се поставя на котлона, за да се разтопи сиренето. Добавя се останалото масло. Накрая се слагат и разбитите яйца и сметаната. По желание част от подправките се отделят и слагат в заливката.




Сместта /заливката/ се прибавя към основните продукти и ястието се поставя в загрята на 200°C фурна и се пече 15-20 м. 




Изважда се и се поръсва с настъргания кашкавал.




Връща във фурната за още 5- 10 минути или до получаването на приятно зачервена коричка.




Може да се използва като предястие 




Добре засища и като основно ястие




Наложи се да разделя ястието в два съда, заради различни предпочитания. Пекох върху хартия /за печене/ и беше съвсем успешно.










Иначе ястието може да се изпече в тава с диаметър 26 см. или различна от нея по предпочитание.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник:http://gotvenetovsashnosteliubov.blogspot.com/2017/08/blog-post_18.html?m=1


Коментари

Популярни публикации