ДОМАШНИ СЛАДКИ "ПРАСКОВИ И ГЪБКИ"


"Прасковите" -сладък спомен от детството. Любими сладки на редица поколения, днес са отново на почит на домашната трапеза.


Образец на тези сладкишчета са естествените праскови,които растат в много овощни градини. За нашето семейство са на особена почит. Отглеждаме ги с любов и всяка година се радваме на красиви външно , сочни и сладки плодове.
Не зная кога точно са направени първите сладки"праскови", но  със сигурност са се появили най-напред на домашната трапеза. Когато майка ми ги направи за първи път, дълго им се любувахме и учудвахме ,че приличат твърде много на естествените.
Когато за пореден път ги приготвяхме, ни остана малко тесто. Тогава се сетих,че майка прави целувки гъбки,за направата на които щприцоваше малки белтъчни топчици и изтегляше продълговати стълбчета за пънчета.
Тогава предложих да направим от малкото количество тесто продълговати стоящи пънчета.Така се "родиха" нашите "гъбки."


Асортиментът на сладките стана по-богат и се получиха красиви сладкишчета. От тогава  ги правехме редовно. За съжаление, заедно с други сладкиши,прасковите и гъбките останаха във миналото. След  години започнаха да произвеждат праскови масово в сладкарските работилници и така напълно забравихме домашните вкусни и красиви сладкишчета.


Сега отново домашното е на почит и отново започнахме да ги правим. Споделям "прасковките и гъбките"защото може би някои домакини ще ги харесат и ще пожелаят да ги направят. Вярно е,че сега има толкова много рецепти за праскови в Интернет, но аз правя тези сладки по рецептата на моята майка.Наскоро видях в една от готварските и книги"Нашата и световна кухня"същата рецепта и затова посочвам и нея като източник.

ПРОДУКТИ

За основното тесто
2 яйца
1ч.ч.захар
1 кафена чаша олио и разтопено масло
1кафена чаша прясно мляко
5гр.амонячна сода/1ч.л./,ванилия
500гр. брашно
За плънката
Мармалад или конфитюр,трохи от сладките
 настъргана кора от лимон
За топинг
по едно пакетче разтворимо сокче"Степ"
по една ч.ч.вода
За овалване
кристална захар


ПРИГОТВЯНЕ

Яйцата се разбиват със захарта.прибавя се мазнината амонячната сода,разтворена в 1с.л. лимонов сок,ванилията  и брашното.
Омесва се гладко тесто, от което се правят малки топчета, които добре овалваме с ръка.


От тестото се отделя и за пънчетата на гъбките, като се правят продълговати стълбчета и се поставят прави в тавата, както виждате от изображението. Отделните елементи- топчета и стълбчета се поставят в тава върху хартия за печене, в загрята на 180°C фурна за 20 минути.Внимавайте сладките са не покафенеят.Възможно е и да се напукат, затова намалете температурата ако има такава опасност.
След като се охладят черупките за праскови се издълбават и отворите се запълнат с плънка. Залепват се две по две.Трябва да постоят известно време,за да се стегне плънката,иначе при намокряне могат да се разлепят.
Когато са готови се оцветяват.
Гъбките се правят като едно топче се издълбава и запълва с плънка .Острата част/връхчето/ на пънчето се вмъква така,че са се получи гъбка.
След като сладките поизсъхнат от водния разтвор се овалват в кристална захар.



ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации