ШАРЕН СОЛЕН КЕКС


Тази рецепта е резултат на моя интерпретация, в един момент когато исках да внеса някакво разнообразие в приготвянето на бърза закуска.


ПРОДУКТИ

3 яйца
50гр. мазнина/олио и масло/
150гр. пълнозърнесто брашно
150 гр. бяло брашно
150мл.  газирана вода
1 пакет бакпулвер

1/2ч.л.сол
200гр.сирене
50гр. кашкавал
4-5 листа от лапад
4 с.л.лютеница или айвар
чубрица
нигела за поръсване



ПРИГОТВЯНЕ

Яйцата се разбъркват с вилица до побеляване.Прибавя се на части мазнината.Брашната се смесват заедно с бакпулвера. Слага се лъжица брашно, малко газирана вода, пак брашно, газирана вода и така до изчерпване на количествата. Малко от сместта/ 2-3 супени лъжици / се отделя и се смесва с лютеницата. Останалото тесто се слага във форма за кекс/моята беше продълговата/, която е покрита с хартия за печене. Сиренето се рендосва и поръсва върху цялата повърхност. Лападът се нарязва на ситно и се подрежда по края на формата или се подрежда по цялата повърхност.
Поръсва се и чубрицата.  Отделената смес от тесто и лютеница се излива вълнообразно в сместта. Поръсва се с нигела.


Формата  се поставя в загрята на 170°C фурна и се пече 15 минути. Намалява се температурата на 160°C и се пече още 15 минути. Тъй като фурните са различни,трябва да се проверява готовността с клечка да зъби.


След като се изпече кексът се слага вэрху решетка и се поръсва с настърган кашкавал. От топлината, кашкавалът се разтопява. Кексът се освобождава от хартията като се охлади. Не се реже топъл.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации