КОНФИТЮР ОТ ГОРСКИ МАЛИНИ




Конфитюрът от малини е традиционно  приготвящо се  изделие в нашата кухня. Винаги съм правила конфитюр по рецепта на майка ми. Години наред го правехме заедно и  винаги беше сполучливо. Затова съм запазила този начин на приготвяне. Майка ми никога не правеше  конфитюр от други малини освен от горски. Спомням си,че ходехме на почивка недалеч от Рилски манастир. Местността се наричаше "Турското парче"  и от там се организирахме , за да отидем  и да берем горски малини високо в Балкана. 
Тези спомени са вече избледнели, но знам ,че донасяхме доста малини, за да направим компот и конфитюр.
И точно там на Турското парче беше нашата  консервна фабрика.Носехме буркани и започвахме да варим на набързо направеното огнище.
 Приготвяхме компота , а  за конфитюра засипвахме малините  със захар от вечерта и на сутринта продължавахме процеса на  варене на ароматния и толкова вкусен конфитюр.
Споделям тази рецепта,защото може би някоя домакиня ще се нуждае от това. А тази на майка ми беше стара,но изпитана.

ПРОДУКТИ


3 кг. малини
1 кг. захар
1ч.л. лимонена киселина


ПРИГОТВЯНЕ




Малините се засипват със захарта вечерта.




На сутринта те са пуснали сока си и се поставят на огъня. Варенето продължава докато сместта се сгъсти. 
Бърка се непрекъснато когато сладкото се прави на огнище, защото огънят е силен и конфитюрът може да изкипи. Събира се и образувалата се пяна.





Когато конфитюрът се прави на котлон, се намалява на ниска температура. Пяната може и да не се събира. 



След като е достатъчна гъстотата на конфитюра се слага лимонената киселина и след 5 минути се отстранява.


Насипва се в буркани.Изварява се 10 минути.


ДОБЪР АПЕТИТ!


  





Коментари

Популярни публикации