ШАХМАТНА ТОРТА




Отново историческа торта.Майка ми я правеше с два тестени блата.Тази торта беше гордостта и. Толкова величествена и вкусна беше, че гостите при сервирането и гледаха дълго красивия разрез и се удивляваха. След време видях друг вариант на тортата при приятелка. Единият блат беше тестен,а другият от желирана заквасена сметана.
Не съм я правила тогава. Но разбира се я опитах и наистина беше много вкусна и като че ли по-лека. Наскоро видях такава торта в по-усложнен вариант при руските кулинари.Хареса ми варианта на Ирина Хлебникова и го направих с малки изменения.

 ПРОДУКТИ

За блата

150 гр.брашно
150 гр. захар
4 яйца
50гр.какао
50мл.гореща вода
50гр. олио
8гр. бакпулвер
1п. ванилия
щипка сол

За крема

500гр.маскарпоне
400гр. сладкарска животинска сметана
150 прясно мляко или заквасена сметана
150гр. захар
20гр. желатин
1п.ванилия
кора от лимон


За украса
 250 гр. растителна сметана
1 нар
сладкарски перли


ПРИГОТВЯНЕ



Най-напред се приготвя тестеният блат




Брашното и какаото се смесват.



Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг,като им се прибавя щипка сол и постепенно 1/2 от захарта. Жълтъцице се разбиват с останалата захар. Добавя се и водата. Накрая белтъците се прибавят внимателно към сместта.


Брашното, с какаото и бакпулвера, се слага последно и също по малко.


Готовата смес се излива във форма 26 см. също постепенно. Формата е застлана с хартия за печене.




Блатът се пече в загрята на 170°C фурна. 



Крем-сиренето се разбърква със захарта.


Прибавя се и разбитата
 сметана , овкусена с ванилия и лимонова кора.Прибавя се заквасената сметана
 или млякото.



Накрая се слага желатина,който е разтворен в 5-6л. вода.Прибавя се и лъжица две от сместта към желанина, който също се добавя към сместа и се разбърква.



Охладеният блат се разрязва на 2 неравни половини. По малката се слага от долу във формата за основа на тортата. СТЯГА СЕ С РИНГА. По-голямата половина се разделя на на 6 обръча с различен диаметър. Аз използвах чинии. Във формата се слагат най-напред 3 обръча, както се вижда на изображението. Подреждат се
 1 ,3,5 обръч. Мястото между тях се запълва от бялата смес, която по-късно ще се желира.Отгоре се слага малко от бялата смес и се подреждат останалите 3 обръчи 2, 4 , 6. Между тях се слага бяла смес. Останалата  смес се разпределя върху тортата.
Формата се поставя в хладилник , за да се стегне. Аз я сложих вечерта.


Може да се украси по различен начин. Използвах останалата заквасена сметана и желатин и направих тази полусфера. 



Украсих с зърна нар и сладкарски перли.Основната украса е от растителната сметана , на която не се добавя захар.





Разрези на тортата.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от https://m.youtube.com/watch?v=qSQdpnlpU7w&t=127s

Коментари

Популярни публикации