МЪФИНИ-ПЕПЕРУДИ


И тези сладкишчета са направени по рецепта на невероятната Севинч Адил.
Благодаря ти мила приятелко!
Сладкишът е от турската кухня и носи наименованието "Шип-шак".Не съм се сетила да попитам Севи,/Севинч Адил/какво означава понятието,но вероятно това е нещо традиционно.
Доколкото зная, това е характерен бърз танц. 
Когато реших да направя сладкиша ми се искаше да го интерпретирам и адаптирам към моя вкус и същевременно исках да ми напомня за онази думичка шип шак.И изведнъж възкликнах "Ами да -моят сладкиш може да бъде под формата на мъфини пеперуди,които са готови да се вихрят в бърз танц". Тестото е на Севи, но формата и гарнитурата мои .Така ще бъде напълно справедливо, със Севи да имаме общ сладкиш.
Направих тези сладкишчета и ги гарнирах с домашен млечен крем без яйца. Получи се нещо много вкусно и красиво.

ПРОДУКТИ

За основното тесто

1морков
1 портокал
100мл. кисело мляко+ 1 каф. л. сода
2 яйца
3 с.л  олио
2с.л. разтопено масло
1/2ч.ч.захар
1ч.ч.смляни орехи
1 бакпулвер
300гр.брашно

За крема

1л.прясно мляко
6с.л.брашно
8 с.л.захар
ванилия
250гр.краве масло 
1/2 ч.ч. пудра захар

За украса

кокосови стърготини
цветни пръчици

Топинг

1/2ч.ч. захар
1ч.ч. вода
лимонова кора




ПРИГОТВЯНЕ


Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се мазнината/олио и масло/.Орехите се смесват с брашното.Сокът от портокал се изцежда в киселото мляко.Морковът се рендосва и прибавя към сместта.Слагат се киселото мляко и брашното като се редуват до свършването им.



Сместта се излива във формички за мъфини,подмазани с допълнително олио.
Формата със сместта се слага в загрята на 200°C   фурна и се пече около 20 минути.След охлаждане мъфините се формират като пиперуди. За целта се отрязва капаче отгоре и се разрязва на две половини както се вижда на изображението. От горната страна на мъфина се издълбава съвсем малко ,за да се напълни с крем,който се приготвя предварително. 


За крема прясното мляко се кипва и към него се прибавя захарта и разтвореното брашно в малко мляко.Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Добавя се ванилията .


Кремът се завива с стреч-фолио ,за да не хване кора до охлаждането му.



Маслото се разбива и се добавя пудра захар.




Двата крема се съединяват като масленият крем се прибавя по малко към млечния до пълното му поемане. 
Преди да се гарнират мъфините леко се поливат със сироп.Кремът се слага в шприц и се гарнира периферията на сладката.Поставят се двете капачета на всяка сладка и се оформя пеперуда.Украсява се  средната част на крилцата на пеперудите и се посипва с цветни пръчици.
Доукрасяват се с кокосови стърготини.




Сладките могат да се дооформят или да останат в този вид.




Приятно е да се хапват с чай или кафе. Може и с други безалкохолни напитки 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от:http://sevinchblogaddress.blogspot.com/2018/02/1-1-100.html?m=1

Коментари

Популярни публикации