ПЕРСИЙСКИ ШИФОН-ТУТМАНИК


Още една рецепта от кулинарната тетрадка на майка. Спомням си само ,че тя реши веднъж вместо сладък кекс да направи солено лакомство. Поводът беше обичайното и приготвяне на тутманик,но по възможно най-бързия начин. Нарекохме го бърз солен тутманик. След време прочетохме в една домакинска книжка наименованието персийски тутманик ,който се правеше по подобен начин. И така персийският тутманик често се правеше у дома. Когато се запознах с рецепти за направа на шифон кекс, реших най-напред да опитам с моята рецепта за персийски тутманик. 


За всеки случай се снабдих с кремотартър, който се използва за стабилизиране на разбитите белтъци. При приготвянето на шифон- тутманика има изискване да не се подмазва тавичката или да се слага хартия за печене. Аз наруших второто правило.


Не трябваше да поставям хартия за печене, но в залисията забравих за това правило.Сетих се чак когато тутманикът беше вече изпечен. Но за щастие изглеждаше добре . Характерните шупли за шифона , нежността и ефирността на изделието  се бяха получили . 
Сега вече мога да направя и сладък кекс.Този път няма да нарушавам правилата, защото продуктите и главно захарта може да ми изиграе лоша шега. Разбира се технологиите са за това- да се спазват.

ПРОДУКТИ


4 яйца
1/2ч.ч. олио
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л.бакпулвер
2 ч.ч. брашно
200гр. настъргано на ренде сирене
суса

нигела за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ

Най- напред жълтъците и белтъците се отделят . Към жълтъците, които се разбиват леко се прибавят постепенно олиото,киселото мляко и брашното с бакпулвера.





Белтъците се разбиват като по малко се слага и кремотартара. 
Когато се образува гъст сняг , разбитите белтъци се прибавят леко към сместта с жълтъците. 
Бърка се внимателно , за да не спаднат белтъците. Използва се с дървена лъжица , като движението е от долу до горе. След като белтъците се поемат , сместта се излива внимателно във формата, която е застлана с хартия за печене. 
Слага се в загрята на 150°C, фурна. Пече се 10 минути. Температурата се увеличава на 170°C и се пече 15 минути. Отново се намалява на 150 °C и се пече още 35 минути. След изваждане тутманикът се охлажда и изважда внимателно от формата.
























ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации