ТОРТИЛЯ ОТ ТИКВИЧКИ, МОРКОВИ, ЛУК И КОЛБАС
Тортиля де пататас е едно от най-простичките и вкусни ястия в испанската кухня. Картофеният омлет бил изключително популярен сред войниците през 19-и век, защото е евтина и засищаща храна. В наши дни тортиля задължително присъства в тапас менюто на всеки испански бар. Редица прочути готвачи разработили по-сложни ястия, вдъхновени от тортилята.
Опитвала съм тортиля,но не съм приготвяла, въпреки че този известен испански специалитетт буди интерес.
Не употребявам картофи и смятах,че тортиля се прави само с тях и яйца.
Но Миленка Багалийска която живее в Испания/Валенса/ е запозната със спецификата на този продукт ми поясни,че както могат да се допълват други продукти освен картофи към тортилята,така и може да се направи без картофи.
Тя беше моята учителка в технологията и с нейна помощ се ориентирах в приготвянето и без картофи.
Сложих тиквички,моркови,лук и колбас. Не знам доколко се справих,защото промених пърженето на продуктите с печене и сложих произволно количество продукти и яйца. Реших да направя половин от дозата на Миленка.
Стана омлет, но като го покажа Миленка ще си каже мнението дали този омлет е тортила.
Тя трябва да бъде според нея и традицията разбира се по-дебела,а яйцата да бъдат спойващ,а не основен продукт.
Благодаря,Мими за ценните съвети! Ястието стана много вкусно и съчетано с туршия беше чудесно.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
2 тиквички
2 глави лук
1 морков
1 парче колбас
3 яйца
малко сол
тиквено олио за овкусяване на зеленчуците.
ПРИГОТВЯНЕ
Нагорещява се тиган, леко намазнен. Продуктите се слагат в него и температурата на котлона се намалява. Пече се добре от едната страна. Обръща се върху капак и се пече и от другата страна до готовност.
Коментари
Публикуване на коментар