ТОРТИЛЯ ОТ ТИКВИЧКИ, МОРКОВИ, ЛУК И КОЛБАС




Тортиля де пататас е едно от най-простичките и вкусни ястия в испанската кухня. Картофеният омлет бил изключително популярен сред войниците през 19-и век, защото е евтина и засищаща храна. В наши дни тортиля задължително присъства в тапас менюто на всеки испански бар. Редица прочути готвачи разработили по-сложни ястия, вдъхновени от тортилята.

Опитвала съм тортиля,но не съм приготвяла, въпреки че този известен испански специалитетт буди интерес.
Не употребявам картофи и смятах,че тортиля се прави само с тях и яйца.
Но Миленка Багалийска която живее в Испания/Валенса/ е запозната със спецификата на този продукт ми поясни,че както могат да се допълват други продукти освен картофи към тортилята,така и може да се направи без картофи.
Тя беше моята учителка в технологията и с нейна помощ се ориентирах в приготвянето и без картофи. 

Сложих тиквички,моркови,лук и колбас. Не знам доколко се справих,защото промених пърженето на продуктите с печене и сложих произволно количество продукти и яйца. Реших да направя половин от дозата на Миленка.
Стана омлет, но като го покажа Миленка ще си каже мнението дали този омлет е тортила.
Тя трябва да бъде според нея и традицията разбира се по-дебела,а яйцата да бъдат спойващ,а не основен продукт.
Благодаря,Мими за ценните съвети! Ястието стана много вкусно и съчетано с туршия беше чудесно.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

2 тиквички

2 глави лук

1 морков

1 парче колбас

3 яйца

малко сол

тиквено олио за овкусяване на зеленчуците.

ПРИГОТВЯНЕ
 

1. Най-напред се почистват и нарязват зеленчуците. Посоляват се, намазват се с тиквено олио и се подреждат в тава върху хартия за печене. 


2. Пекат се на 200°С  около 20минути.


3. Яйцата се разбиват с щ. сол.


4. Прибавят се останалите продукти.
Нагорещява се тиган, леко намазнен. Продуктите се слагат в него и температурата на котлона се намалява. Пече се добре от едната страна. Обръща се върху капак и се пече и от другата страна до готовност.


5.  Тортилята е готова. Може да се консумира с гарнитура по желание.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации