ПОПАРНИК - ПЕЧИВО ОТ МЛАДЕЖКИТЕ МИ ГОДИНИ
Едно от печивата, които видях в дома на съпруга ми когато се омъжих беше ПОПАРНИК.
Като го видях реших, че те просто казват на тутманика попарник.
И товаше наистина си беше един от вариантите на тутманика.
Интерес предизвика у мен направата му. Свекърва ми разточваше 4 кори и в три от тях слагаше извара и олио. С четвъртата покриваше. Загъваше тестото от 4-те страни. Обръщаше и слагаше образувалият се пакет в тавата и с ръце разпределяше тестото, за да заеме цялата тава. Нарязваше и след втасване печеше.
Наскоро съпругът ми помоли да направя попарник. Ами сега спомените ми са смътни, а свекърва ми вече е покойничка.
Това беше повод да се информирам от къде идва това понятие" попарник" и какво точно означава.
Погледнах в Интернет и на няколко места пишеше,че попарникът е тутманик, който така се нарича в благоевградско.
Но допълнителната ми информация сочеше ,че попарник се прави не само там а в почти цяла Югозападна България.
За мой късмет ден преди да направя попарника се запознах в София с една жена родена в Сандански. Тя ми каза,че истинският попарник, който помни след като се направи и нареже още като тесто се попарва отгоре с вряла мазнина. И се намазва с жълтък и прясно мляко, за да се затвори запарката.
А може и като се изпече попарника да се попари с вряла вода и мазнина, след което да се остави да попие. Както при попарата. Сухият хляб и сиренето се попарват с вряла вода.
Сега вече ми стана ясно какво точно е попарник.
Прегледах някои рецепти за печиво със
заглавието попарник и си съставих от продуктите с мои количества рецепта.
Направата на попарника не ме затрудни. Всичко се получи добре по технологията. Разточих 8 кори както ми каза жената от
София и ги наложих една върху друга, а между тях слагах сирене и извара.
Добре се разположиха и в тавата. Не използвах много продукти и тава с малък диаметър. Исках попарника да не е много висок,за да се попари добре.
Но онова ,което ме изложи бяха последните снимки. Какво и стана на камерата на телефона, та засне изображения в мъгла.
И последната снимка, лицето на печивото , стана също зле.
Но все пак се вижда нещо. Важното е че направих попарник,че научих някои неща за конструкцията му.
Споделям рецептата
ПРОДУКТИ
450 гр.брашно
1 яйце, два белтъка
200 гр.кисело мляко
70 гр.масло и олио
18 гр.прясна мая
1 ч.л.оцет
1 с.л.ракия
1 ч.л сол
Плънка
250 гр.извара
150 гр. сирене
За активиране на маята
1 с.л.захар
2 с.л.брашно
50 мл. вода
За попарване на печивото
70 гр.краве масло силно сгорещено
За глазиране на попарника
2 жълтъка
2 с.л.прясно мляко
2. През това време се пресява брашното и се слага солта. Комбинират се течните съставки и се затоплят.
8. Така се процедира със 7 топчета.
10.Заедно с хартията за печене се поставят в тавата.
12. Залива/попарва/ се с врялата мазнина и се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко.
12. Слага в хладната фурна, която се включва на масимум. След 10 мин. фурната се намалява и попарникът се пече до готовност още 25 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар