ПОПАРНИК - ПЕЧИВО ОТ МЛАДЕЖКИТЕ МИ ГОДИНИ


 Едно от печивата, които видях в дома на   съпруга ми когато се омъжих беше ПОПАРНИК.

Като го видях реших, че те просто казват на тутманика попарник. 
И товаше  наистина си беше един от  вариантите на тутманика. 

Интерес предизвика у мен направата му. Свекърва ми разточваше 4 кори и в три от тях слагаше извара и олио. С четвъртата покриваше. Загъваше тестото от 4-те страни. Обръщаше и слагаше образувалият се пакет в тавата и с ръце разпределяше тестото, за да заеме цялата тава. Нарязваше и след втасване печеше.

Наскоро съпругът ми помоли да направя попарник. Ами сега спомените ми са смътни, а свекърва ми вече е покойничка.
Това беше повод да се информирам от къде идва това понятие" попарник" и какво точно означава.
Погледнах в Интернет и на няколко места пишеше,че попарникът е тутманик, който така се нарича в благоевградско. 
Но допълнителната ми информация сочеше ,че попарник се прави не само там а в почти цяла Югозападна България.
За мой късмет ден преди да направя попарника се запознах в София с една жена родена в Сандански. Тя ми каза,че истинският попарник, който помни след като се направи и нареже още като тесто се попарва отгоре с вряла мазнина. И се намазва с жълтък и прясно мляко, за да се затвори запарката. 
А може и като се изпече попарника да се попари с вряла вода и мазнина, след което да се остави да попие. Както при попарата. Сухият хляб и сиренето се попарват с вряла вода.
Сега вече ми стана ясно какво точно е попарник.
Прегледах някои рецепти за печиво със
 заглавието попарник и си съставих от продуктите с мои количества рецепта.
Направата на попарника не ме затрудни. Всичко се получи добре по технологията. Разточих 8 кори както ми каза жената от 
София и ги наложих една върху друга, а  между тях слагах сирене и извара.
Добре се разположиха и в тавата. Не използвах много продукти и тава с малък диаметър. Исках попарника да не е много висок,за да се попари добре.
Но онова ,което ме изложи бяха последните снимки. Какво и стана на камерата на телефона, та засне изображения в мъгла.
И последната снимка, лицето на печивото , стана също  зле.
Но все пак се вижда нещо. Важното е че направих попарник,че научих някои неща за конструкцията му.
Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

450 гр.брашно

1 яйце, два белтъка

200 гр.кисело мляко

70 гр.масло и олио


18 гр.прясна мая

1 ч.л.оцет

1 с.л.ракия
 
1 ч.л сол

Плънка

250 гр.извара 
150 гр. сирене

За активиране на маята

1 с.л.захар

2 с.л.брашно

50 мл. вода
 
За попарване на печивото

70 гр.краве масло силно сгорещено

За глазиране на попарника

2 жълтъка 

2 с.л.прясно мляко



1. Маята се активира за 10 минути

2. През това време се пресява брашното и се слага солта. Комбинират се течните съставки и се затоплят.

3. Слага се маята, течните съставки с оцета и ракията включително.


4. Омесва се меко тесто.


5. Слага се в найлонов плик и съд, за да втаса на топло.


6. От тестото се правят 8 топчета по 122 гр.
Оставят се 5 мин.


7. Първото се разточва около 20 см. Слага се върху хартията за печене, приготвена за тавата. Намазва се с олио и се поръсва със сирене и извара. От тук вече снимките са мътни.
8. Така се процедира със 7 топчета. 


9. 8-то топче се разточва и слага върху останалите кори. Разточват се всички кори,за да излезе въздухът между тях и се уголемят самите кори. 

10.Заедно с хартията за печене се поставят в тавата.


11. Попарникът се нарязва и се оставя да втаса още 15 минути. 

12. Залива/попарва/ се с врялата мазнина и се намазва с разбитите жълтъци и  прясното мляко. 
 
12. Слага в хладната фурна, която се включва на масимум. След 10 мин. фурната се намалява и попарникът  се пече до готовност още 25 минути. 






ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации