ПЕСТИЛ ИЛИ ТВЪРД МАРМАЛАД ОТ ЯБЪЛКИ
Този мармалад ме връща в детството когато баба ми по майчина линия приготвяше подобен мармалад от сиви сливи.
Наричаше го пестил и правеше по една тавичка от него. Не зная как го е приготвяла, защото и по-късно когато и аз станах домакиня не проявих интерес, не я попитах. Но мисля,че го е правила с пектин, защото в шкафа имаше пакетчета, които не биваше да пипаме, защото баба ми с тях правеше мармалада.
И тази година реколтата е добра. А и човек като гледа колко са свежи и ароматни не може да не си помисли, че от тях ще излезе хубав мармалад.
1. Подбират се добре узрели ябълки. Аз сложих от сортовете, които имаме. Това са: Пинк Лейди, Грени Смит, Фуджи,Флорина, Му цу.
9. Веднага се насипва във формичка,защото желирането започва веднага. Аз използвах пластмасова кутия и три гнезда на силиконова форма, защото кутията беше малка за съдържанието.
13. Ако ще се съхранява се завива с хартия за печене и престоява 2-3 дни, за да се изсуши. След това се слага в хладилника или на друго хладно място.
Спомням си, че когато купуваше топъл бял хляб от фурната, отрязваше краище от него и пъхаше парче мармалад и сирене. Казваше това е "мечка". Един трик, за да привлече вниманието ни към този сандвич както се получаваше.
И ние децата нападахме и се състезавахме кой пръв ще изяде"мечката".
И до днес обичам сладко соленият вкус останал ми от детството.
По-късно по магазините започнаха да продават от този твърд мармалад в сандъчета. Появи се и във формата на калъп. Майка ми купуваше когато можеше и ни приготвяше кифлички със сестра ми. Не правеше"мечка". Това си остава специалитет на баба ми Иванка.
И сега макар и рядко може да се намери твърд мармалад различни видове : от ябълки,шипка,сини сливи или комбиниран.
Но не е същата тръпка както някога.
Преди две три години видях постове в кулинарни групи с такъв мармалад направен с пектин. Не проявих интерес.
Но наскоро съпругът ми се сети за такъв мармалад и каза, че е много хубав за кифлички, но не може да се намери.
Аз предложих да направя, но той ми отговори,че това производство е специално и не може да се направи.
Така ли? Аз по природа съм си амбициозна и реших да опитам. Разгледах в интернет рецепти, но не харесах нищо и реших да импровизирам.
Имаме ябълки в градината и всяка година ни дават обилно плодове.
За мармалад ябълките са най-подходящи, защото съдържат естествен пектин.
И така реших да направя твърд мармалад от ябълки и той излезе много сполучлив.
Нямах пектин, но имах желираща захар и сложих от нея. Получи се чудесно.
Нарекох мармалада пестил както казваше и баба ми Иванка.
Рецептата ми изцяло е интерпретация в резултат на прочетеното. От тук едно, оттам друго, но стана.
И така мармаладът е чудесен. Когато го видя и опита,съпругът ми ме въздигна в ранг на майстор. Е, това значи,че е хубав.
Няма от какво да се оплаквам!😉😉😉
Споделям рецептата
ПРОДУКТИ
1 кг. обелени почистени и нарязани на дребно ябълки
550 гр.желираща захар 2 в 1
300 мл.вода
ПРИГОТВЯНЕ
Приготвят се повече и когато се обелят и почистят от вътрешността се измерват.
3. Обелките и вътрешността не се изхвърлят. Съдържат пектин и затова се слагат отгоре върху ябълките.
4. Налива се водата, похлупва се и ябълките се варят 20 минути до омекване.
7. Намалява се температурата на средна степен и се вари около час като след завиране на сместа се бърка непрекъснато.На мен ми отне 54 минути.
Мармаладът не пръска и няма опасност от изгаряне защото температурата е ниска.
8. Мармаладът е готов когато се образува трайна следа по дъното на съда,след прокарване на бъркалката. Аз използвах решетестата лъжица, защото дръжката и е по-дълга и удобна за разбъркване.
Тя беше покрита с хартия за печене. Спокойно може да се използва, въпреки мнението, че овлажнява мармалада.
Нямаше такова нещо.
11. Мармаладът е готов.
Може да се съхранява 3-4 месеца.
Но до тогава няма да остане.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар