ХРУПКАВИ СОЛЕНКИ" EMMENTAL"


Тези толкова симпатични, вкусни и интересно изглеждащи соленки с кашкавал, видях наскоро в един кулинарен блог"Кулинарните изкушения на Ани"и бяха наречени "Хрупкави соленки "Кашкавалки"

Хареса ми структурата, интересно наподобяваща сиренето Emmental".Рецептата беше много интересна въпреки,че се нарушаваха правилата за класическото съотношение между масло и брашно в масленото тесто.1:2. Тук съотношението беше 1:1. И толкова количество кашкавал. 

Аз реших обаче след като ще се наподобява емментал така и да се нарекат соленките. 

Освен това използвах два вида сирене ементал и зелено сирене с песто. 

Получи се доста сполучливо. 

Рецептата е точна, но като направих соленките сега си мисля, че за спойка може да се използва или белтък или желтък. И двете става много и тестото е доста лепкаво. 

Може да се сложи и цяло яйце,но брашното в този случай трябва да бъде две супени лъжици повече. Аз  точно това направих сложих малко повече брашно.

И като Тома Неверни направих половин доза.

Но се получи добре. И права е авторката на блога,че

соленките са толкова вкусни и пристрастяват. Може да се похапне доста от тях. 

Като хрупинки са- нежни, хрупкави, вкусни.

Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

120 гр.брашно

100 гр.краве масло

100 гр. френско сирене или микс от сирена/емментал и сирене с песто/

щ. сол

1 яйце


ПРИГОТВЯНЕ



1.Най-напред се пресява брашното и към него се прибавя настърганите сирена.


2. Нарязва се маслото на малки късчета и се слага в сместа.


3. Правят се маслени трохи от 
продуктите.



4. Прибавя се яйцето и се меси.


5. Омесва се гладко тесто.


6. Разделя се на две равни топки. Всяка се поставя в найлонов плик и се слагат в хладилника за 1 час.


7. Разточва се първата топка и се разделя на 16 триъгълника. 
На всеки триъгълник се правят отвори,  които да наподобяват шуплите на сиренето емментал.  

Така се процедира и с другата топка тесто.

  

8. Всеки триъгълник се подрежда в тава върху хартия за печене. Тестото е много меко и за да не се разлее във фурната се слага с тавата в хладилника за 15 минути. 
През това време се загрява фурната на 180°С. 

9. Пече се точно 8 минути/поне в моята фурна/



10. Соленките са готови. Зачервени и хрупкави.



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации