ЧЮРЕК С КАШКАВАЛ И ЧЕСЪН












Понятието "Чюрек" не е много познато в разговорната реч. Чела съм,  че се среща във варненския край. 
Това е вид питка, която се прави традиционно там.
Чеснов чюрек с кашкавал видях наскоро в публикацията на Биргюл Исмаилова.
Хареса ми идеята за тази толкова вкусна питка  и реших да я направя.
Много лесна и бърза и може с лекота да се приготви.
Продуктите са достъпни и не се изискват големи умения.
Само че аз като видя нещо винаги ми се иска да привнеса свои елементи.
Затова направих отстрани и една плетеница. Можеше и без това,но нямаше да съм аз, ако нещо не измисля на свой ред.
Но пък се получи много интересна и вкусна чеснова питка.

Тя е и за здраве на една приятелка,която ще оперират днес. 
Кураж и благополучие,Боби!

Както в предходната статия отбелязвам и сега, че аз работя с точните мерки на везната и тук превърнах мерките в чашите в такива в грамове.

Като благодаря на Биги за интересната рецепта, я споделям по-долу.

ПРОДУКТИ

400 гр.брашно/3 винени чаши/

200 мл.прясно мляко/1ч.ч/

16 гр.прясна мая или 1ч.л.суха/6гр./

1 ч.л.сол 

1 ч.л.захар 

1 яйце

50 гр. меко масло

За намазване на питката

10 гр.масло

1с.л.олио

1 яйце

2 скилидки чесън
щ.копър

200 гр.кашкавал

Вместимост на чашата 200 мл

ПРИГОТВЯНЕ


1. Най-напред се активира маята със захарта,50  мл.вода и 2 с.л.брашно.

2.  През това време се затопля млякото и се прибавя яйцето.

3. Брашното се пресява. Слага се солта. Прибавя се активираната мая и млякото.
 4. Омесва се тесто, което престоява 10 минути.


5. Измесва  се  с  маслото на два пъти.


6. Тестото се омесва добре и се слага в найлонов плик и теджера с капак, за да втаса.



7. Когато  изпълни съда е втасало
/30 мин./

 

8. Тестото се разточва на кръг върху хартия за печене.


9. Най напред се сплита отстрани.  В средата се поставя чиния, за да се очертае средата на тестото и останалото ще бъде за лентичките.


10. Нарязват се лентички с ширина 2 см.


11. Първата лентичка се прехвърля надясно. Оставя се следващата /2та/ Прехвърля се 3-та наляво.2та се прехвърля на дясно 4 -та се оставя ,а 5-та наляво.




12. Така се сплита цялото кръгче на питката. В средата тестото се нарязва на квадратчета. Оставя се за 10 мин.   отново да втаса.
13. През това време се смесва маслото,олиото с пресования чесън и копъра . 
14. Отделя се жълтъка и се разбива белтъка. Жълтъкът се смесва с 1с.л.олио.

 

15. Намазва се средата между  квадратчетата със сместа от масло,чесън и копър.
16. Намазва се на същите места. белтъкът 
17. Накрая се подрежда кашкавалът ,
нарязан на лентички около квадратчетата.


18. Сплетената част се намазва с жълтъка.


19. Питката се пече около 30 минути на 180°С.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2019/01/blog-post_27.html?m=1

Натиснете върху източник ,за да излезе линка!

Коментари

Популярни публикации