ЧЮРЕК С КАШКАВАЛ И ЧЕСЪН
Понятието "Чюрек" не е много познато в разговорната реч. Чела съм, че се среща във варненския край.
Това е вид питка, която се прави традиционно там.
Чеснов чюрек с кашкавал видях наскоро в публикацията на Биргюл Исмаилова.
Хареса ми идеята за тази толкова вкусна питка и реших да я направя.
Много лесна и бърза и може с лекота да се приготви.
Продуктите са достъпни и не се изискват големи умения.
Само че аз като видя нещо винаги ми се иска да привнеса свои елементи.
Затова направих отстрани и една плетеница. Можеше и без това,но нямаше да съм аз, ако нещо не измисля на свой ред.
Но пък се получи много интересна и вкусна чеснова питка.
Тя е и за здраве на една приятелка,която ще оперират днес.
Кураж и благополучие,Боби!
Както в предходната статия отбелязвам и сега, че аз работя с точните мерки на везната и тук превърнах мерките в чашите в такива в грамове.
Като благодаря на Биги за интересната рецепта, я споделям по-долу.
ПРОДУКТИ
400 гр.брашно/3 винени чаши/
200 мл.прясно мляко/1ч.ч/
16 гр.прясна мая или 1ч.л.суха/6гр./
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 яйце
50 гр. меко масло
За намазване на питката
10 гр.масло
1с.л.олио
1 яйце
2 скилидки чесън
щ.копър
200 гр.кашкавал
Вместимост на чашата 200 мл
ПРИГОТВЯНЕ
2. През това време се затопля млякото и се прибавя яйцето.
3. Брашното се пресява. Слага се солта. Прибавя се активираната мая и млякото.
4. Омесва се тесто, което престоява 10 минути.
11. Първата лентичка се прехвърля надясно. Оставя се следващата /2та/ Прехвърля се 3-та наляво.2та се прехвърля на дясно 4 -та се оставя ,а 5-та наляво.
12. Така се сплита цялото кръгче на питката. В средата тестото се нарязва на квадратчета. Оставя се за 10 мин. отново да втаса.
13. През това време се смесва маслото,олиото с пресования чесън и копъра .
14. Отделя се жълтъка и се разбива белтъка. Жълтъкът се смесва с 1с.л.олио.
15. Намазва се средата между квадратчетата със сместа от масло,чесън и копър.
16. Намазва се на същите места. белтъкът
17. Накрая се подрежда кашкавалът ,
нарязан на лентички около квадратчетата.
Източникhttps://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2019/01/blog-post_27.html?m=1
Натиснете върху източник ,за да излезе линка!
Коментари
Публикуване на коментар