ПЪЛНЕНИ СЛОЕВЕ ОТ ПРАЗ С КЪЛЦАНО ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Най-напред видях ястието на Севи пълнен праз с ориз и зеленчуци доколкото си спомням.
Обясненията и бяха много обстойни и ми хареса идеята. Наскоро видях подобна идея в публикацията на Татяна Ковачева Пълнен праз с кайма и зеленчуци.
Интересна визия представена в чудесна презентация.
Реших да използвам последната идея, но замених каймата с кълцано пилешко месо.
Направих и една смес, която и друг път съм прилагала за печено пиле.
Мислех си,че трудно ще се справя с оформянето на цилиндърчета от праза, но се оказа,че това е много лесно. Единственото, което трябва да се съобрази,че на праза му трябва само потопяване в топла вода, защото по-продължително бланширане ще го направи много мек и неустойчив. А цилиндърчетата трябва да са изправени все пак.
И още нещо продуктите са предварително задушени и за да се споят при печенето им трябва един белтък от яйце. Иначе при сервиране плънката може да се разпилее. Това го знам от сестра ми, която го прилага при направа на плънка за мързеливи сарми.
И така моите цилиндърчета от праз с плънка се получиха добре. Гарнирах с македонски каймак и свежи домати.
Сложих в плънката апетитка вместо домати и така стана по - пикантно .
Само снимките не ме задоволяват напълно.
Благодаря за идеите на Севи и Татяна Ковачева и за рецептите, които изпълних с малки изменения.
Ето как аз приготвих тези красиви и вкусни деликатесчета.
ПРОДУКТИ
2 стръка праз
300 гр.охладено пилешко бон филе
За сместа за намазване на пилешкото
2с.л разтопено масло
2с.л кисело мляко
1к.л.горчица
Червен пипер
микс от черен,бял и червен пипер
вегета 1к.л.
1ч.л.лимонов сок
копър и магданоз
2 ск. чесън
За зеленчуковата плънката
1 чушка
1 морков
останалата част от праза
2ч.л.апетитка
магданоз,босилек,копър нарязани дребно
1/2 к.л.вегета
2 с.л.зехтин
1/4ч.ч.вода
1 белтък
За гарниране
100 гр. каймак/крема сирене/
домати дребни
ПРИГОТВЯНЕ
Продуктите се смесват и пилешките филета се потопяват в нея, докато се приготвят цилиндърчетата и зеленчуковата плънка.
2. Празът се разслоява и се оформят 5 парчета за цилиндърчета. Ширината на праза е височина, а дължината се използва за ширина на цилиндърчатата.
От перата на праза се отделят за завързване на фигурките през средата.
Това е само за ефект. Иначе краищата са защипани с клечки за зъби,които се махат при сервиране.
Отделените слоеве и пера се потопяват в топла вода и се оформят.
4. Пилешкото се накълцва и се слага в тиган месото да повари с 1/2 ч.ч.вода.
Поръсва се и с зелените подправки копър магданоз и босилек.
Когато плънката се охлади напълно се прибавя и белтъкът като се разбърква добре.
Коментари
Публикуване на коментар