ПАЙ НАСЛАДКАТА НА ЛЮСИ
С този пай ме съблазни Люси Евтимова.
Толкова сладко описание на сладкиш не бях срещала. С нежния си глас и визия на на сладкиша, Люси ме предизвика и аз да направя.
Да си призная за маслено тесто не съм ползвала олио винаги приготвям с масло.
Но сега реших да спазя технологията. А и знам,че с олио също става добре и консистенцията е крехка. А за този пай с плодове олиото много щеше да си пасне.
Хареса ми и това,че освен маслено тесто и плодове не се използват никакви други консумативи-сирена,сметани,шоколад.
Това прави сладкишът лек,сочен и много свеж.
Точно конструирането на кръговете и основата в тавичката /едно по едно/не съм снимала,защото ще приложа видеото на Люси. И там ясно всичко се вижда.
А плодовете ми са от нашата градина-круши,нектарини и една ябълка. Това имах в момента. Сини сливи умишлено не приготвих, защото съпругът не може да консумира/лекарска забрана/. Поради това и цветът на плодовети ми не е ярък а по-блед.
Но затова пък крушите и ябълките,нектарините са невероятно вкусни и свежи.
И така приготвих сладкиша ,но вместо 500 гр.,сложих 600 и се оказа ,че са доста не се събраха в лабиринтите.
Но измислих как да ги употребя. При печенето плодовете се слегнаха и имаше място в лабиринтите между кръговете да поставя още от тях, които доста си повряха и бяха меки.
На изображението по-горе съм направила точно това.
Намалих и захарта,въпреки че в рецептата съм дала точната по рецепта доза.На нас това количество ни е много, а и плодовете ни са много сладки.
И още нещо. Свикнала съм да работя с точните мерки на везна и затова превърнах мерките на Люси от чаши в грамове и милилитри.
И така споделям рецептата и технологията на Люси
ПРОДУКТИ
500 гр. плодове по рецепта/сложих 600/
4с.л.захар
250 гр.брашно/2ч.ч/
125 мл.олио/1ч.ч./
100 гр.захар/1ч.ч./
1 бакпулвер
1,5 ампули ванилия
1 яйце /сложих 1 яйце и 1 жълтък,защото яйцата ми са малки/
Мерителна чаша200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
2. Нарязват се на малки парчета.
противен случай ще хрупа в тестото.
8. Постепенно се прибавя и брашното с бакпулвер
От едната част се разточва кръг за дъното на тавичката.
11. Между кръговете се поставя плънката от плодовете.
Цветът на печивото не е толкова тъмен.
От светлината в помещеието се утъмнява.
14. Сладкишът се слага да отлежи до утре и тогава ще се опита.
ДОБЪР АПЕТИТ
Източник https://www.instagram.com/reel/DAak586IZUi/?igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==
Натиснете върху източник ,за да се отвори линка
Коментари
Публикуване на коментар