ПАЙ НАСЛАДКАТА НА ЛЮСИ


 С този пай ме съблазни Люси Евтимова.

Толкова сладко описание на сладкиш не бях срещала. С нежния си глас и визия на на сладкиша, Люси ме предизвика и аз да направя.
 Да си призная за маслено тесто не съм ползвала олио винаги приготвям с масло.
Но сега реших да спазя технологията. А и знам,че с олио също става добре и консистенцията е крехка. А за този пай с плодове олиото много щеше да си пасне.

Хареса ми и това,че освен маслено тесто и плодове не се използват никакви други консумативи-сирена,сметани,шоколад.

Това прави сладкишът лек,сочен и много свеж.
Точно конструирането на кръговете и основата в тавичката /едно по едно/не съм снимала,защото ще приложа видеото на Люси. И там ясно всичко се вижда.
А плодовете ми са от нашата градина-круши,нектарини и една ябълка. Това имах в момента. Сини сливи умишлено не приготвих, защото съпругът не може да консумира/лекарска забрана/. Поради това и цветът на плодовети ми не е ярък а по-блед. 
Но затова пък крушите и ябълките,нектарините са невероятно вкусни и свежи.
И така приготвих сладкиша ,но вместо 500 гр.,сложих 600 и се оказа ,че са доста не се събраха в лабиринтите.



Но измислих как да ги употребя. При печенето плодовете се слегнаха и имаше място в лабиринтите между кръговете да поставя още от тях, които доста си повряха и бяха меки.

На изображението по-горе съм направила точно това.
Намалих и захарта,въпреки че в рецептата съм дала точната по рецепта доза.На нас това количество ни е много, а и плодовете ни са много сладки.

И още нещо. Свикнала съм да работя с точните  мерки на везна и затова превърнах мерките на Люси от чаши в грамове и милилитри.

И така споделям рецептата и технологията на Люси


ПРОДУКТИ

500 гр. плодове по рецепта/сложих 600/

4с.л.захар

250 гр.брашно/2ч.ч/

125 мл.олио/1ч.ч./

100 гр.захар/1ч.ч./

1 бакпулвер

1,5 ампули ванилия

1 яйце /сложих 1 яйце и 1 жълтък,защото яйцата ми са малки/

Мерителна чаша200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ



1. Плодоввете се измиват и почистват  от семена и костилки.


2. Нарязват се на малки парчета.


3. Поставят се в съд на котлона със захарта. На висока схепен на котлона се бъркат докато пуснат соковете си  и леко омекнат.


4. Оставят се настрона да се охладят


5. Приготвя се тестото. Слагат се яйцата. Добавя се ванилията.


6.  Прибавя се захарта и много добре се разбива,за да се разтопи захарта, защото в
противен случай ще хрупа в тестото.


7. Постепенно се сипва и олиото и отново се разбива.


8. Постепенно се прибавя и брашното с бакпулвер


9.Омесва сетестото и серазделя на 3.
От едната част се разточва кръг за дъното на тавичката.


10. От двете части се правят кръгове с различна големина и се подреждат върху тестеното дъно. Вижте видеото за начина на подреждане на кръговете.

11. Между кръговете се поставя плънката от плодовете.



12. Пече се на 180 °С 30 минути. 
Цветът на печивото не е толкова тъмен. 
От светлината в помещеието се утъмнява.



13. След като се охлади се намазва с малко мед и се посипва с кокосови стърготини. В оргиналната рецепта е с пудра захар.
14. Сладкишът се слага да отлежи до утре и тогава ще се опита.


ДОБЪР АПЕТИТ


Източник  https://www.instagram.com/reel/DAak586IZUi/?igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Натиснете върху източник ,за да се отвори линка

Коментари

Популярни публикации