ЧИЙЗКЕЙК РАФАЕЛО


Един впечатляващ и много вкусен сладкиш.
Чийзкейк Рафаело.
 По принцип основата на този чийзкейк се приготвя с бисквити 
и краве масло, но в момента не разполагах с друга формичка освен една с къдрави стени за тарт или крустина.
И както често казваше един колега "от дефект може да се получи ефект" и наистина стана така. Чийзкейкът беше много красив с къдравите стени.
Но аз се опасявах ,че може би бисквитеното тесто може да се разруши,защото не е напълно устойчиво.
Затова направих маслена основа и борд от маслено тесто, което изпекох във формичката.
Останалото конструирах сама, защото съдържанието беше зависимо от обема на маслената основа. 
Само шоколадовият ганаш направих по рецептата на една хърватска кулинарка.

Този път чийзкейкът ми беше направен в чест на рожденият ден на сестра ми Нина.
Тя нямаше как да го опита, но все пак важното е, че е за нейно здраве.
Стана великолепен на вид и вкус чийзкейк. 
А на сестричката пожелавам главно здраве, защото за нея то е много важно.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

За масленото тесто

200 гр.брашно

100гр.смляни бадеми/бадемово брашно/

150 гр. краве масло

50 гр.пудра захар

течна ванилия

1 яйце

За пълнежа

250 гр. маскарпоне

7 с.л.кокосови стърготини

50 гр.смляни бадеми

150 гр.бял шоколад

200 мл.течна сметана 

течна ванилия

15 гр. желатин

За шоколадовия ганаш

200гр.бял шоколад

75 мл. сметана

За гарниране

няколко бонбона Рафаело

няколко бадеми в бял шоколад

запечени филирани бадеми

кокосови стърготини

ПРИГОТВЯНЕ

1. Най напред се приготвя масленото тесто.


2. Брашното, захарта и маслото нарязано на парчета се смесват и се меси до получаването на маслени трохи.


3.Прибавя се яйцето и течната ванилия.


4. Омесва се тесто без да се добавя брашно или течност.


5. За разлика от други рецепти тестото не се слага в хладилника а се разделя на две. Разточва се покритие за основата от едното тесто и борда от другото.

6. Облепената формичка се слага в хладилника за 10 минути. През това време фурната се загрява.

7. Поставя се горещата фурна и се пече 25 минути на 160°С.

6. Оставя се да се охлади.


7. През това време се приготвя пълнежът.
Маскарпонето,кокосовите стърготини  и смляните бадеми се смесват.

8. Сметаната се загрява и се поставя начупеният шоколад. Бърка се докато се разтопи.

9. Желатинът се закисва според указанието в пакетчетата. Разтопява се на водна баня.



10 Към сметаната и шоколада се прибавя желатинът и се разбърква.

11. Сместа се поставя при маскарпонето кокосовите стърготини и смляните бадеми.
Разбива се кратко с миксер и се охлажда около 10 минути. 


12. Щом леко се желира се излива върху маслената основа. Желира се за около 1 час.


13. Шоколадът за ганаша се нарязва и се слага при сметаната. Количеството е много точно не се слага повече или по-малко шоколад или повече или по-малко сметана.

14. На ниска температура се стопява шоколада в сметаната и се излива внимателно върху желираната смес.


15. След като леко се стегне ганаша се гарнира по желание.



16. Сладкишът се освобождава от формата и му се придава празничен ден!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН СЕСТРИЧКЕ!







Коментари

Популярни публикации