ПИЦИ ЛАДИЙКИ С БАКПУЛВЕР


 Тези пици са вдъхновени от едно клипче от лентите на Тик Ток. Без текст и звук. Разбрах  почти всичко с изключение на това,че не зная какъв беше разтворът ,в който потопяваха пиците преди да се овалват в сусам. Може би това беше меласа. А аз реших да потопявам в разбит белтък.

В клипчето  се показваше само оформянето и  аз използвах моя рецепта,която на времето научих от Севи/Севинч Адил/
Нямах време да направя тесто с мая и затова направих тесто с бакпулвер.
Станаха великолепни. В тях няма финес,но са примамливи и безумно вкусни.
В Турция тези изделия се наричат пидета,но аз ги нарекох ладийки.
Наподобяват малки лодки и така природни компоненти се пренасят в кулинарията. Винаги съм се питала понятието "пиде "дали има аналог в природата,но колкото и да търсех все ми излизаше че пиде е просто хляб изделие от тесто с определена форма. 



А ладиите са древни лодки,които са използвали славяните и са имали подобна форма. Взаимствали са ги може би от викингите, но не е много сигурно като твърдение. 
И така моите ладийки се правят по интересен начин както видях в клипчето и за мен беше удоволствие да ги приготвя.
Споделям рецептата за 3 пици.

ПРОДУКТИ

200гр.брашно

100гр. кисело мляко

5 гр.бакпулвер

50 гр.масло и олио

1 яйце/един жълтък в тестото и белтък за намазване на пиците преди овалване в сусам/

1/2ч.л. сол
сусам за овалване

кашкавал 100 гр.

кремвирши или наденица

ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се пресява. Поставя се солта и бакпулвера.


2. Маслото се разтопява и към него се поставя киселото мляко ,жълтъкът и част от белтъка.


3. Омесва се тестото и се разделя на 3 части. Оставят се за 20 минути.


4. През това време се приготвят белтъка,сусамът и настърганият кашкавал.


 5. От всяка част се правят с ръка правоъгълници или кръгчета.


6. Поръсва се с кашкавал.


7. Двата края се  загръщат и прищипват. Заостря се от двете по къси страни.


8.  Пицата се обръща и тази страна се потопява в белтък и се овалва в сусам.


9. В средата от единия до другия край се прави разрез. Разтегля се и отново се поставя кашкавал и парчета кремвирши.


10. Ладийките се подреждат в тава върху хартия за печене и  и се пекат 30 минути на 180°С.


11. В пицата няма домати и може да се консумира с някаква разядка и непременно пикантен кълцан червен пипер.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации