ПИЦИ ЛАДИЙКИ С БАКПУЛВЕР
Тези пици са вдъхновени от едно клипче от лентите на Тик Ток. Без текст и звук. Разбрах почти всичко с изключение на това,че не зная какъв беше разтворът ,в който потопяваха пиците преди да се овалват в сусам. Може би това беше меласа. А аз реших да потопявам в разбит белтък.
В клипчето се показваше само оформянето и аз използвах моя рецепта,която на времето научих от Севи/Севинч Адил/
Нямах време да направя тесто с мая и затова направих тесто с бакпулвер.
Станаха великолепни. В тях няма финес,но са примамливи и безумно вкусни.
В Турция тези изделия се наричат пидета,но аз ги нарекох ладийки.
Наподобяват малки лодки и така природни компоненти се пренасят в кулинарията. Винаги съм се питала понятието "пиде "дали има аналог в природата,но колкото и да търсех все ми излизаше че пиде е просто хляб изделие от тесто с определена форма.
А ладиите са древни лодки,които са използвали славяните и са имали подобна форма. Взаимствали са ги може би от викингите, но не е много сигурно като твърдение.
И така моите ладийки се правят по интересен начин както видях в клипчето и за мен беше удоволствие да ги приготвя.
Споделям рецептата за 3 пици.
ПРОДУКТИ
200гр.брашно
100гр. кисело мляко
5 гр.бакпулвер
50 гр.масло и олио
1 яйце/един жълтък в тестото и белтък за намазване на пиците преди овалване в сусам/
1/2ч.л. сол
сусам за овалване
кашкавал 100 гр.
кремвирши или наденица
ПРИГОТВЯНЕ
4. През това време се приготвят белтъка,сусамът и настърганият кашкавал.
10. Ладийките се подреждат в тава върху хартия за печене и и се пекат 30 минути на 180°С.
Коментари
Публикуване на коментар