ПИТКА ФАНТАЗИ


 Тази питка нарекох "Фантази", защото съдържанието на формите в нея могат да се определят различно,според фантазията на всеки човек.
За мен това е приказна градинка от цветя сред планински морени оцветени в светли и тъмни багри. Всички форми преливат сякаш в една прелюдия.

Питката е наистина красива и я направих, защото със съпруга ми искахме да благодарим на персонала на  УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ за грижите и вниманието, което положиха при престоя на съпруга ми в болницата в отделението по Урология.
Там му беше извършена хирургична интервенция. Всичко мина успешно и сега очакваме резултатите от биопсията

Питката трябваше да бъде  не само красива и впечатляваща, но  и преди всичко вкусна.
Малкият колектив на отдението заслужава всичко това.
Мисля,че успях да се справя с тази задача успешно и да зарадвам и съпругът ми.
Имах подробни указания на приятелка за съдържанието на питката и клипче за оформянето и. Но както винаги имах свои съображения за съдържаието на питката и промених някои неща. А за оформянето следвах стъпките в клипчето.
Затова ще дам подробно описание на технологията с моите промени и ще приложа и клипчето . Там всичко е дадено подробно и затова някои моменти в снимането пропуснах. В клипчето се вижда ясно.
Защо направих промени.
Маята е много важна а по технология на всеки 100 гр. мая се слага 4 гр. мая. А на 700 гр.брашно ,което беше определено ще трябва 28 гр. мая вместо 24гр.
Освен това киселото мляко придава мекота и пухкавост на консистенцията затова замених прясното с кисело мляко.
Прибавих и 1с.л. концентрат/ракия/, за да се разрие по-добре глутена.
И накрая мазнината беше олио, замених я с масло, което не сложих в разтопено състояние, а втрих в омесеното тесто преди втасването.
Получи се копринено меко и еластично тесто.
И питката в крайния резултат беше чудесна както споделиха и тези, които я опитаха.
Ето как я направих

ПРОДУКТИ

700 гр.брашно

28 гр.мая

2 яйца и 2 белтъка за тестото

2 жълтъка за намазване на питката

1с.л.олио

малко разтопено масло за намазвоне на питките -цветчета при розточването

1с.л.ракия

1с.л.захар

1ч.л.с връх сол

250 гр.кисело мляко

100гр.меко масло

Поръска

100гр.сусам

50 гр.ленено семе

ПРИГОТВЯНЕ

1. Най-напред се активира маята с 1/4 ч.ч.вода 1 с.л.захар
3 с.л брашно.


2. В пресятото брашно се слага солта. Прибавят се яйцата, олиото, ракията и киселото мляко.


3. Омесва се гладко тесто.

4. Оставя се да престои 10 минути


5. Започва втриването на маслото. Най напред постепепенно се втрива половината от него. Бие се в плота 60 пъти. Втрива се и останалото масло постепенно и се бие още 60 пъти. Доизмесва се окончателно.


6. Тестото се слага в найлонов плик и в тендера с капак и се оставя да втаса 30 минути.


7. Втасалото тесто се мери с везна и се разделя на две. 

8. Първата половина се разделя на 7 части за цветчетата.

9. Втората се разделя на 14 части за топчетата. От последните две части се правят общо 6 топчета. Така топчетата стават 27 на брой. 


10. Разточват се 7-те топчета като дължината на топчето трябва да бъде 7 см. Широчината 5 см. Накрая откъм дължината се правят нарези. Навива се и се завива като охлюв. 


11. От 12 части се оформят 12 топчета Мажат се с жълтък и се овалват в сусам.


12. От двете части се оформят 6 топчета. Мажат се с жълтък и се овалват в ленено семе.


13. Всички елементи се подреждат в тава върху хартия за печене. В клипчето се вижда последователността  на подреждането. Питката втасва 10 минути. 
Не повече защото докато се подредят елементите те започват да втасват. Освен това ако втасава още 20 минути питката ще се надигне на височина,но елементите ще се слеят толкова, че няма да се разграничават.


14. Накрая цветчетата се мажат с 
жълтък, а в средата им се поръсва малко ленено семе.
15. Пече се 40 минути на 180 °С


16 Опакова се в целофан за подарък.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://youtu.be/UChOMblxqbM?si=oh9Butllry7NLR9z

Коментари

Популярни публикации