ПАТЛАДЖАНИ СЪС СИРЕНА В БУТЕР ТЕСТО


Една чудесна запеканка от печени патладжани и сирена в бутер тесто. Може да се сервира като основно ястие или предястие. А може да се предложи и за мезе.
Има множество варианти.

Патладжани в бутер тесто съм срещала в интернет пространството, но точно тази визия и технология си е моя интерпретация.

За по-малко консуматори,това количество е достатъчно. Но в зависимост от това може да се увеличават продуктите.

Тези продукти, които използвах са достъпни и може да се намерят на пазара. Използвах сорт патладжани, които нямат горчив сок и не тряба да се киснат за излизането му.

Това е много удобно, защото не се губи време , а и патладжаните не се обезформяват.

Вместо доматена паста използвах домашна апетитка.
Сирената не са много и ги има в изобилие.
Рецептата е лесна за изпълнение и накрая се получава интересна и красива визия. 
Споделям рецептата и изпълннението на технологията.

ПРОДУКТИ /за една малка доза/

1 руло охладено бутер тесто

1 патладжан

3 с.л зехтин

малко сол

3 блокчета топено сирене

5 0 гр. сирене бри

30 гр. синьо сирене

2 с.л.апетитка


За заливката

1 яйце и 1 белтък

3 с.л.заквасена сметана

1 жълтък за намазване на бордюра на бутер тестото

За поръска

сусам

ленено семе



ПРИГОТВЯНЕ

 

1. Най-напред се изпича патладжана. Обелва се и се нарязва на кръгчета. /Не се кисне за изтичане на горчивия сок този сорт патладжан/
2. Кръгчетата се подреждат в тава и се намазват със зехтина. Посоляват се.



3. Пекат се на максимална мощност на фурната 10 минути. Охлаждат се.

4. През това време се нарязват сирената.
 


5. Бутер тестото се развива и най-лесно може да се получи квадрат като единият край от дължината се прегъне към ширината, защото от нейната големина зависи и големината на квадрата.


6. Полученият квадрат  се премества от хартията, в която е било тестото върху хартия за печене и се прорязва от 4-те страни като два срещуположни ъгъла се прорязват до край,а другите два не се прорязват до край. 


7. Тук може да се види и друг начин на прорязване до получаване на фигурата. Прорязаните до край ъли се хващат и прехвърлят в отсрещната страна.  Така се получават двойни бордюри, които после при печене ще увеличат височината на квадрата.


8. Слага се част от апетитката вътре в квадрата като се стараем тя да не докосва бордюрите, които в последствие ще се намажат с жълтък.


9. Подреждат се патладжаните като също и те не трябва да докосват бордюрите.


10. Намазва се отгоре с останалата апетитка и се подреждат сирената.


11. Бордюрите се намазват с жълтъка и се поръсват със сусам и с ленено семе в ъглите.
12. Фигурката се премества в тавата с хартията за печене. Пече се 10 минути или докато бордюрите се надигнат и зачервят леко.
13. През това време се приготвя заливката от разбити яйца и сметана.



14. Тавата се изважда от фурната и се слага заливката в средата.


15. Пече се още 15 минути до зачервяване на заливката.

16. Запеканката е готова.


17. Може да се поръси с магданоз.




18. Ето как изглежда в разрез.



19. Сервира се със салата.


20. Може да се сервира и като предястие или за мезе

21. От бутер тестото остава малко. Може да се замрази или употреби за други печива. Аз го замразих за използване в последствие.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации