АШУРЕ ОТ БУЛГУР, ОРЕХИ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ



Един емблематичен десерт за турската кухня, който и днес е доста популярен сред мюсюлманите.

Думата „Ашуре“ произлиза от наименованието на арабското число „ашера“, което означава „десет“. И понеже този празник се празнува на десетия ден от месец Мухаррем по ислямското летоброене – Хиджра, в тази култура бил наречан – „Ашуре“ или „денят Ашуре“

Денят Ашуре е свързан с доста различни случаи в ислямската история. 

И понеже месец Мухаррем, в който се намира този ден, е един от свещените – забранени месеци то това става причина да заеме още по-важно място в религиозния календар на мюсюлманите.




Според някои недостоверни предания, историята на ашурето, т.е. десертът, който се готви в този ден, се простира до пратеника Нух (а.с.). Където се разказва, че корабът му останал толкова дълго във водата, че почти не останало нищо за ядене в него. Тогава Пейгаберът Нух заповядал да докарат всичко, което е останало за ядене – пшеница, царевица, боб, ориз, стафиди и т.н. Когато ги донесли – шепа от това, шепа от онова, той ги събрал на едно място, сварил ги и раздал от ястието на всички, които се намирали в кораба. В същия ден корабът акостирал на сушата и така всички били спасени...




В  много  кулинарни групи съм виждала този десерт. Чела съм различни рецепти.
 


Могат да се открият стотици варианти на приготвяне.
Но ме впечатли най-много ашурето приготвено от Еличка Костова с жито,орехи,стафиди,подправки и розова вода. 
Изображението на десерта и беше толкова впечатляващо,че не се въздаржах и приготвих половин доза.
Нямах жито, а булгур и то малко, но и с  това  количество стана добре.
И ми хареса , че се приготвя бързо и точно за малкото ми време защото бях заета да пека червени чушки за  съхранение във фризера.
И така се оказа,че това е много вкусен и приятен за похапване сочен десерт. И си заслужава да се приготви.
Като благодаря на Ели за чудесната рецепта, я споделям с удоволствие.

ПРОДУКТИ

За половин доза

1/2ч. ч. булгур*

1/2 ч.ч. захар

4 ч.ч. вода

10 гр. ванилиева захар

150 гр.орехи нарязани

50 г. смляни лешници

50 гр.смляни бадеми

100 гр.стафиди

50 гр сушени американски боровинки

20 гр кокосови стърготини

канела

смлян шамфъстък

1ч.л.нишесте

1 с.л.розова вода

* мерителна чаша 200 гр.

ПРИГОТВЯНЕ




1. Булгурат се прибавя към кипящата вода и се сварява. 
2. Нишестето се разтваря в малко вода и се прибавя като се вари около минута.
3. Слага се и захарта и се бърка докато се разтопи.






4. Отстранява се от котлона и се  прибавят ядките,канелата,стафидите,боровинките и кокосовите стърготини. 
Разбърква се.

5. Прибавя се и розовата вода.





6. Десертът се насипва в чаши и се аранжира. Охлажда се в хладилника.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации