АШУРЕ ОТ БУЛГУР, ОРЕХИ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ
Думата „Ашуре“ произлиза от наименованието на арабското число „ашера“, което означава „десет“. И понеже този празник се празнува на десетия ден от месец Мухаррем по ислямското летоброене – Хиджра, в тази култура бил наречан – „Ашуре“ или „денят Ашуре“
Денят Ашуре е свързан с доста различни случаи в ислямската история.
И понеже месец Мухаррем, в който се намира този ден, е един от свещените – забранени месеци то това става причина да заеме още по-важно място в религиозния календар на мюсюлманите.
Според някои недостоверни предания, историята на ашурето, т.е. десертът, който се готви в този ден, се простира до пратеника Нух (а.с.). Където се разказва, че корабът му останал толкова дълго във водата, че почти не останало нищо за ядене в него. Тогава Пейгаберът Нух заповядал да докарат всичко, което е останало за ядене – пшеница, царевица, боб, ориз, стафиди и т.н. Когато ги донесли – шепа от това, шепа от онова, той ги събрал на едно място, сварил ги и раздал от ястието на всички, които се намирали в кораба. В същия ден корабът акостирал на сушата и така всички били спасени...
В много кулинарни групи съм виждала този десерт. Чела съм различни рецепти.
Но ме впечатли най-много ашурето приготвено от Еличка Костова с жито,орехи,стафиди,подправки и розова вода.
Изображението на десерта и беше толкова впечатляващо,че не се въздаржах и приготвих половин доза.
Нямах жито, а булгур и то малко, но и с това количество стана добре.
И ми хареса , че се приготвя бързо и точно за малкото ми време защото бях заета да пека червени чушки за съхранение във фризера.
И така се оказа,че това е много вкусен и приятен за похапване сочен десерт. И си заслужава да се приготви.
Като благодаря на Ели за чудесната рецепта, я споделям с удоволствие.
ПРОДУКТИ
За половин доза
1/2ч. ч. булгур*
1/2 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
10 гр. ванилиева захар
150 гр.орехи нарязани
50 г. смляни лешници
50 гр.смляни бадеми
100 гр.стафиди
50 гр сушени американски боровинки
20 гр кокосови стърготини
канела
смлян шамфъстък
1ч.л.нишесте
1 с.л.розова вода
* мерителна чаша 200 гр.
ПРИГОТВЯНЕ
1. Булгурат се прибавя към кипящата вода и се сварява.
2. Нишестето се разтваря в малко вода и се прибавя като се вари около минута.
3. Слага се и захарта и се бърка докато се разтопи.
4. Отстранява се от котлона и се прибавят ядките,канелата,стафидите,боровинките и кокосовите стърготини.
Разбърква се.
5. Прибавя се и розовата вода.
Коментари
Публикуване на коментар