СМУТИ С ЯБЪЛКА И БАНАН,МАНГОЛД И ЧИЯ
Едно много свежо и вкусно питие подходящо за закуска.
Срещала съм го със спанак във съставките, но аз реших да сложа МАНГОЛД. В Сърбия и Хърватия е популярна блитвата- вид манголд .
Това е двугодишно растение, наричано още спанаково или листно цвекло. Различава се от цвеклото по това, че първата година образува листна розетка и корен, без кореноплод. На втората година растението образува цветоносно стъбло и семена.
На височина достига 50-70 см, в зависимост от сорта. Съществуват най-различни сортове - някои са с по-едри, други с по- дребни. Съществуват сортове и с къдрави листа. Дръжките също могат да бъдат различно оцветени - жълти, оранжеви, червени, лилави.
Ползите от манголд са много:
1. Манголд се смята за суперхрана. Заедно с растения като лапад, коприва и спанак, той заема първите места на едни от най-полезните листни зеленчуци.
2. Манголд е богат на фибри, но е с ниска калорийна стойност. В 100 г от растението се съдържат по-малко от 18 калории.
3. Растението е източник на така необходимите ни витамин К, витамин С, витамин Е, витамин А. В състава му ще откриете още калций, мед, магнезий и други полезни вещества.
4. Манголд се препоръчва на вегетарианците и веганите, заради това, че се явява растителен източник на желязо.
5. Екзотичният листен зеленчук укрепва цялостно организма, бори се с възпаленията и забавя стареенето.
6. Манголд способства за доброто храносмилане и нормалната работа на сърцето. Нормализира кръвното налягане.
7. Стимулира мозъчната дейност.
8. Манголд допринася за красотата и здравето на косата и кожата. Препоръчва се при суха кожа, херпес, различни екземи.
9. Заради състава на витамин А, се счита, че манголд е важен и за доброто зрение.
10. Манголд нормализира кръвната захар, така че е полезен и при контрола на диабет.
Всичко това мотивира решението ми да сложа именно манголд .
Но ако вие нямате може да се замени със спанак,лапад или листа от цвекло.
И така останалите съставки са ябълка , банан ,чия и кисело мляко.
Ето и рецептата .
ПРОДУКТИ
1 зелена ябълка
1 банан
2 шепи /4 листа/ манголд
250 гр.кисело мляко или.350 мл.. кефир
200мл. минерална вода
1с.л. семена чия
ПРИГОТВЯНЕ
Коментари
Публикуване на коментар