СМУТИ С ЯБЪЛКА И БАНАН,МАНГОЛД И ЧИЯ


 Едно много свежо и вкусно питие подходящо за закуска.

 Срещала съм го със спанак във съставките, но аз реших да сложа МАНГОЛД. В Сърбия и Хърватия е популярна блитвата- вид манголд .

Това е двугодишно растение, наричано още спанаково или листно цвекло. Различава се от цвеклото по това, че първата година образува листна розетка и корен, без кореноплод. На втората година растението образува цветоносно стъбло и семена.

На височина достига 50-70 см, в зависимост от сорта. Съществуват най-различни сортове - някои са с по-едри, други с по- дребни. Съществуват сортове и с къдрави листа. Дръжките също могат да бъдат различно оцветени - жълти, оранжеви, червени, лилави.

Ползите от манголд са много:

1. Манголд се смята за суперхрана. Заедно с растения като лапад, коприва и спанак, той заема първите места на едни от най-полезните листни зеленчуци.


2. Манголд е богат на фибри, но е с ниска калорийна стойност. В 100 г от растението се съдържат по-малко от 18 калории.


3. Растението е източник на така необходимите ни витамин К, витамин С, витамин Е, витамин А. В състава му ще откриете още калций, мед, магнезий и други полезни вещества.

4. Манголд се препоръчва на вегетарианците и веганите, заради това, че се явява растителен източник на желязо.


5. Екзотичният листен зеленчук укрепва цялостно организма, бори се с възпаленията и забавя стареенето.


6. Манголд способства за доброто храносмилане и нормалната работа на сърцето. Нормализира кръвното налягане.


7. Стимулира мозъчната дейност.


8. Манголд допринася за красотата и здравето на косата и кожата. Препоръчва се при суха кожа, херпес, различни екземи.


9. Заради състава на витамин А, се счита, че манголд е важен и за доброто зрение.


10. Манголд нормализира кръвната захар, така че е полезен и при контрола на диабет.

Всичко това мотивира решението ми да сложа именно манголд . 

Но ако вие нямате може да се замени със спанак,лапад или листа от цвекло.

И така останалите съставки са ябълка , банан ,чия и кисело мляко.

Ето и рецептата .



ПРОДУКТИ 

1  зелена ябълка

1 банан 

2 шепи /4 листа/ манголд

250 гр.кисело мляко или.350 мл.. кефир

200мл. минерална вода

1с.л. семена чия 



ПРИГОТВЯНЕ



1. Плодовете се почистват и нарязват на едри парчета. 
2. Манголда се нарязва на едро.


3. Всички съставки се слагат в блендера.


4. Блендира се до хомогенност.

5. При сервиране може да се добавят и кубчета лед.

 

ДОБЪР АПЕТИТ!


Източник

Коментари

Популярни публикации