ШОКО БАНАНОВА ТОРТА




Бих определила тортата като шоколадово вълшебство, защото шоколада и какаото имат приоритет.
Тортичката е наречена от авторката съгласно

превода на сестра ми от сръбски, Шоко банан кубче,защото във видеото изглежда такова.


Привлече ме интересната текстура на основата, смляни овесени ядки, лешници/ замених с бадеми/ масло, какао, мед и прясно мляко. Доста по-различна основа от тази на чийзкейка.
А кремообразният слой е толкова нежен и съдържа само банани,какао и шоколад.
Няма захар, а меда в основата е само 1 лъжица.

Не се поколебах да я направя, а съпругът ми беше очарован. Каза" толкова е хубава,че  Гараш тортата може пасти да яде"
При поднасяне се използва млечен сос или заквасена сметана, което прави сладкиша много сочен и просто неустоим.

Споделям рецептата 


ПРОДУКТИ 

За основата

50 гр. фини овесени ядки

100 гр. смляни бадеми

20 гр. какао

30 гр.  кокосово масло

30 мл. прясно мляко

30 гр. мед

За крема

500 гр. банани /измерени с корите/

20 гр. какао

150 гр. черен шоколад

1 ампула ванилия

За гарниране

30 гр шоколад за 2 фигурки

поръска

какао

Заквасена сметана
 или кисело мляко за поднасяне


ПРИГОТВЯНЕ

1. Най-напред се приготвят фигурките.
Шоколадът се начупва в 2 силиконови формички сърца., които се слагат в загрята на 50 ,°© фурна за 8 минути. Украсява се  с поръска.

2. Така изглеждат фигурките.




3. За основата овесените ядки се смилат в блендера.  Смлените. бадеми,какаото,  маслото,млякото се слагат в купа. Добавят се овесените ядки. Разбърква се и сместа се разполага във форма за торта,по стените на която е сложено ацетатно фолио. Добре се утъпква. Оставя се настрана.




4. За крема бананите и какаото се блендират. Разтопеният шоколад и есенцията се добавят и отново се блендира.

5. Сместа се слага във формата и се заглажда.
Оставя се в хладилника, за да се стегне за 1 нощ.


6. Тортата се освобождава от формата и ацетатното фолио.


7. Поръсва се какао,и се подрежда поръската. Монтират се и фигурките.

8. За по-голяма сочност, се поднася с кисело мляко или заквасена сметана.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник

Коментари

Популярни публикации