ПИТКИ ЗАЙЧЕТА С КРЕМВИРШ

 

Правила съм тези зайчета от тесто с бакпулвер и изглеждаха доста дребни, но сега ги направих с мая и станаха дебеланки.

Въпреки това са много сладурски и апетитни.

Направих ги за едно малко бонбонче Крумчо, което утре ще ми гостува.

Споделям рецептата


ПРОДУКТИ 


4 яйца 

180 гр.кисело мляко

1 яйце и 1 белтък 

1жълтък за намазване+1с.л.олио

100 гр. смес от олио и краве масло /разтопено/

400 гр. брашно 

1ч.л.сол

9 гр. турска суха мая/ за 500гр. брашно 11 гр. суха мая/

За активиране на маята 

4с.л.прясно мляко

1ч.л. захар 

мая 


ПРИГОТВЯНЕ


 



1. Брашното се пресява. Слага се активираната мая и другите продукти.




2. Омесва се меко тесто , което втасва 30 минути на топло.



4..Тестото се разделя на 6 части по 111 гр. при мен.

Всяка част се разточва на елипса.



5. Навива се на руло и се разтегля до 40 см.



6. Краят се заглажда.



7.Прегъва се на две.



8.Още веднъж се прегъва до образуването на тази фигура.

Образуват се две  уши. 



9. Там се пъха кренвирша.



10 Питките втасват 20 минути и се глазират.

Оформят се очи и уста от зърна черен пипер.




11. И тук е разликата с бакпулвера. Питките се надуват доста и при печенето на 160°© около 25 минути.

.


12.Вече са готови




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации