ПРОТЕИНОВ ПУДИНГ С ЧИЯ,ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ



Този десерт е с протеинов акцент. Използвах Скир,с 80% протеин в него .

Скирът е исландски млечен продукт, който се произвежда чрез ферментация на мляко с помощта на специфични бактерии и дрожди. Процесът на ферментация е подобен на този при киселото мляко, но скирът се пречиства и се отстранява част от суроватката, което води до по-гъста и кремообразна текстура.

Като резултат, скирът има по-висока концентрация на протеини и по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с много други млечни продукти.

Скирът има дълга история в Исландия, където е бил основен елемент от традиционната диета още от викингските времена. Процесът на производство му се е предавал от поколение на поколение, като той е бил не само част от храненето, но и основа за поддържане на добро здраве в суровите исландски условия. Всъщност се смята, че именно скандинавските заселници са донесли рецептата за този млечен продукт в Исландия през IX век.

Естествено Скир има и у нас и не е много трудно да се намери.

Използвала съм го веднъж два пъти ,но сега реших да направя един лек десерт за гостуването на чаровната ми приятелка Гевето .

 Имаше и друг десерт,също и хареса,, но този я впечатли много .

Ето как се приготвя. Моята доза е половина,но давам рецепта за цяла.


ПРОДУКТИ 

400 гр. скир 

30 гр. фини овесени ядки 

2 с.л. чия

1ч.л. тахан

1ч.л.мед

2/3 супени и лъжици прясно мляко /ако обичате по -рядка консистенция/

плодове по желание 


ПРИГОТВЯНЕ 


 



1. Всички продукти без плодовете се смесват и добре разбъркват.



2. Сместа се разпределя в чаши  и се подреждат плодовете.



4. При мен както се вижда са ягоди и боровинки.

 Десертът се консумира след като престои няколко часа. Може да се поднесе и на закуска.



ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации