ХРУПКАВИ СЛАДКИ КАРТОФИ НА ФУРНА
Сладкият картоф (Ipomoea batatas) е грудково растение, което е представител на семейство Convolvulaceae. То бива наричано още: батат, патат, кумара, земна ябълка.
Сладките картофи са били въведени за първи път във Филипините през испанския колониален период (1521-1598 г.) през галериите на Манила, заедно с други култури от Новия свят. Въведен е в китайската провинция Фуджиан през около 1594 г. от Лусон, в отговор на голям провал на реколтата. Отглеждането на сладки картофи е насърчено от губернатора Чин Хсюе-цзенг (Джин Ксузенг).
Сладките картофи са били въведени и в кралството Рюкю, дн. Окинава, Япония, в началото на 1600 г. от португалците. Те се превръщат в продукт с основна роля в Япония, защото стават важни за предотвратяването на глад, когато реколтите от ориз са били лоши. По-късно сладките картофи са били засадени в личната градина на Шогун Токугава Йошимуне. Въведен е и в Корея през 1764 г.
Сладкият картоф пристига в Европа с колумбийската борса. Той е записан например в Книгата за разписки на Елинор Фетиплас, съставена в Англия през 1604 г.
През 2017 г. глобалното производство на сладки картофи е 113 милиона тона, водено от Китай с 64% от общото количество в света. Вторични производители са били Малави и Нигерия.
Първото нещо,което направих са тези чудесни картофки на фурна.
Приготвят се много лесно,а вкусът им е прекрасен
ПРОДУКТИ
500 гр. сладки картофи
30 мл.зехтин
2с.л.нишесте
1ч.л.червен пипер
1ч.л.чубрица
1ч.л.сол
За соса
1 кофичка цедено мляко
200 гр. заквасена сметана
сол
копър
зехтин
ПРИГОТВЯНЕ
Коментари
Публикуване на коментар