ЧИЙЗКЕЙК С АСИМЕТРИЧНИ НИВА НА БЛАТОВЕТЕ И ПЛОДОВО ЖЕЛЕ

 

Този чийзкейк е отдавна обмислян мой проект. Плодов чийзкейк, в който плодовете да изглеждат като поставени под стъкло или така нареченото 3d   изображение Това се постига с прозрачен желатинов блат.   

Основата за чийзкейка е обичайна. 
Реших БЛАТОВЕТЕ за крема да бъдат асиметрични. Но как се постига това?
Правила съм панакота  в няколко цвята с накланяне на чашите и така се получават различни фигури. 
Реших да използвам същата техника като поставих формата със стегнатата основа в тавичка, но така че да се наклони и тогава поставих последователно смеси за пълнежа в два цвята.

Получи се добре.

Освен крем сиренето вместо сметана използвах цедено кисело мляко. Така се получи по-лек на вкус блат.

За желатиновия слой използвах  сезонни плодове, което направи чийзкейка много свеж и невероятно вкусен.

А чийзкейка като цяло стана както се изрази приятелката ми Гевето, много впечатляващ.

Не съм използвала професионални източници за рецептата, сама я конструирах и резултатът  ели много добър.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

За основата

200 гр. бисквити с мюсли

100 гр. кокосово масло 

1 с.л. прясно мляко 

За пълнежа

500 гр. крем сирене
 
300 гр. цедено кисело мляко

300 гр. ягоди

3 с.л.пудра захар

15 гр. желатин

1 ампула ванилия

2 п. ванилиева захар 

За  прозрачния желатинов слой

600 гр. вода

15 гр. желатин 

90.гр. захар

300 гр. ягоди

125 гр. малини

125 гр. боровинки

зърна нар

2 п. ванилиева захар 

За гарниране

плодове

фигурки от фондан




ПРИГОТВЯНЕ




1. За основата бисквитите се натрошават с точилка.


2. Маслото се разтопява и смесва с бисквитите и прясното мляко.


3. Сместа се поставя във формата и се утъпква  добре. Поставя се в хладилника за 30 минути.


4. През това време се приготвя пюре от ягодите, 2с.л.хар и 2 с.л. вода. Когато ягодите омекнат се претриват през цедка.


5. Продуктите за пълнежа се смесват. Прибавя се захарта и разтопеният на водна баня желатин.
Сместа се разделя на 2 части и към едната се слага ягодовото пюре.


6. Формата се поставя в малка,но достатъчно дълбока тавичка но така,че да се наклони както се вижда на изображението.


7.Поставя се бялата смес и се заглажда. По-голямата част от сместа отива в долната част на формата. Последната се слага в хладилника да стегне сместа-/30 минути/.


8. Отгоре се поставя по същия начин оцветената от ягодовото пюре смес. Оставя се да стегне много добре.


9. През това време се приготвя прозрачното желе от водата,захарта и желатина. Тук не е необходима водна баня,защото течността е доста.
Течността се бърка до разтваряне на захарта и желатина на ниска температура.
Формата се изважда и за всеки случай се облицова със стреч фолио.

 
20 Подрежда се първият ред плодове. Слага се малко от желатиновата течност-да не покрива плодовете ,защото може да се издигнат нагоре. 
Формата се слага във фризера за 15 минути.

  

21. Подреждат се и другите плодове. Отново се слага малко от течността за 15 минути да стегне.


22. Слага се останалата течност. Формата се поставя в хладилника за 1 нощ


23. Чийзкейкът се отделя от формата.



24. Изрязват се от фондана цветчета и заедно с останалите плодове се гарнира.

 
25. Тук изгледът е от мястото с най-тънък слой на белия и цветен блат.

26. Тук  слоевете са по-дебели.


26. Тук малко по -тънки. Така се е получила асиметричност.
 
И така чийзкейкът е готов и скоро ще се опита.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации