МЕГА ДЖИНДЖИФИЛОВО ЧОВЕЧЕ





Според традицията в Коледната нощ се поднасят най-вкусните ястия и  се разказват интересни истории. Именно в Коледната нощ може да се  почерпим  и с ароматни  сладки,сред които са и джинджифиловите човечета. Интересен е пътят по който те стигат до коледната трапеза.

И така, пътешествието на джинджифиловото човече започва далеч в миналото. Смята се, че то е пренесено в Англия през средните векове благодарение на кръстоносците, които заимствали рецептата от арабите. Първата записана рецепта за джиндифилови сладки на Острова датира от 1390 година, като в нея се споменават хлебни трохи, мед и джинджифил.

Легендата разказва, че първите джинджифилови човечета са били направени специално за кралица Елизабет I, която останала очарована от ароматните сладки, изработени, така че да наподобяват нейните ухажори и придружители, декорирани със златни листа. По нейно време те често били поднасяни на кралската трапеза.

Скоро джинджифиловите сладки и в частност джинджифиловите човечета станали много популярни из цяла Англия и се продавали основно по панаири.

От лошата им слава свързана с магьосничеството до широката им популярност в цяла Европа, днес джиндифиловите човечета са желани коледни фигурки.

От повече от 5 години не съм приготвяла джинджифилови човечета или сладки.

Тази година именно с джинджифиловите човечета започнах коледните приготовления.


 

Имам формичка за голямо джинджифилово човече и не съм я ползвала. 

Преди една седмица предложих да се реванширам на едно момиче за услуга и тя си пожела нещо с много шоколад.
Сетих се за формичката и реших да направя мега джинджифилово човече с шоколадов гръб. И ето го многото шоколад.
Първоначално мислех да направя дубайски шоколад с кадаиф, но формичката се оказа залепваща се и не можеше да стане шоколад на дъното.
Тогава реших да направя голяма меденка с кексово тесто и върху нея  да сложа бял и черен шоколад. 
Експериментът беше труден, защото комбинацията меденка - шоколад трябваше да бъде точно направена. Меденката стана чудесна, но останаха малки луфтове във формичката и трябваше да се попълнят. 
Облицовах стените с алуминово фолио и залях меденката с бял и после черен шоколад.
След като шоколадът стегна, оформих краищата като изрязах стеклия се излишен шоколад. 
Периферията намазах с мед и облепих с кокосови стърготини.
И накрая нарисувах  елементите на джинджифиловото човече със захарен шифт.
Получи се интересен сладкиш.

ПРОДУКТИ

За меденката

1 яйце

30 гр.мед

40 гр.кокосово масло

20 мл.мляко от овес

6 0 гр.брашно

1/4 ч.л.бакпулвер

1/2ч.л.джинджифил

Шоколад

2,5 черни шоколада /250 гр/

1 бял шоколад 150 гр.

кокосови стърготини
мед

ПРИГОТВЯНЕ


2. За меденката всички продукти се блендират последователно както при кекс.
7

3. Сместа се слага в намазана с масло формичка. Пече се 10 минути на 170°С.


4. Облицоват се стените на формата. Излива се белият шоколад разтопен на водна баня. Оставя се да се стегне.


5. Отгоре се слага черният шоколад разтопен по същия начин.  

6. Когато се стегне шоколадът фигурката се оформя,т.е. отделя се излишния засъхнал шоколад.
 

7. Отстрани се намазва с мед и посипва с кокосови стърготини.


8. Подготвят се шифтовете като се разпределят цветовете за рисуване.


9. Човечето е оформено и нарисувано.
Хареса се много.


Весели празници!

Коментари

Популярни публикации