ГАЛЕТ СЪС СИРЕНА, МАСЛИНИ И ЧЕРИ ДОМАТИ
Галетът е ястие от френската кухня. С това име се наричат различни видове плоски, кръгли хрупкави пити. Една от най-известните рецепти на галет е Galette des Rois (Кралски кейк), който традиционно в Белгия, Франция, Швейцария, Португалия и други се консумира на Богоявление.
Обикновено у нас голетът се свързва с фруктова плънка и е сладък.
Основата е от маслено тесто и се пучава приятен десерт.
Но галетът може да бъде и солен. Тогава с маслено тесто прилича на киша.
Направих солен галет от сирена и използвах кори за баница. Рецептата е на симпатичната Вероника Георгиева и както всяко нейно произведение излезе чудесен.
Моите промени са много малко.
Вместо с печивото сложих чери доматите при сервиране. И маслинките ми бяха цели с костилки.
Много добре пасна всичко на моя вкус.
Затова сподеям рецептата.
ПРОДУКТИ
8 броя кори за баница
50 гр.масло
1яйце
250 гр.каймак/сирене крема/
150 гр. сирене кодижд/можеи обикновено/
125 гр. моцарела
Маслини 150гр.
чери домати 7-8
сусам за поръсване
жълтък за глазиране
ПРИГОТВЯНЕ
1. Смесваме сирената и поставяме яйцето.
2. Разтопяваме мазнината.
3. Застиламе тавата на фурната с хартия за печене .
4. Първите 2 кори застиламе на кръст като преди това ги мажем с масло. Останалите кори застиламе диагонално по дължина докато се изчерпят.
5. В средата слагаме сирената и разнасяме по корите. Отгоре подреждаме нарязаната на тънко моцарела и маслинките.
6. Завиваме в кръг краищата на корите и ги намазваме с масло,жэлтък и поръсваме със сусам.
7. Печем на 200°Соколо 15 минути.
8. Гарнираме с доматите.
9. Галетът стана чудесен- хрупкав и апетитен.
ДОБЪР АПЕТИТ!
За да се отвори линка натиснете върху източник!
Коментари
Публикуване на коментар