ГАЛЕТ СЪС СИРЕНА, МАСЛИНИ И ЧЕРИ ДОМАТИ






Галетът е ястие от френската кухня. С това име се наричат различни видове плоски, кръгли хрупкави пити. Една от най-известните рецепти на галет е Galette des Rois (Кралски кейк), който традиционно в Белгия, Франция, Швейцария, Португалия и други се консумира на Богоявление. 
Обикновено у нас голетът се свързва с фруктова плънка и е сладък.
Основата е от маслено тесто и се пучава приятен десерт.
Но галетът може да бъде и солен. Тогава с маслено тесто прилича на киша. 
Направих солен галет от сирена и използвах кори за баница. Рецептата е на симпатичната Вероника Георгиева и както всяко нейно произведение излезе чудесен. 
Моите промени са много малко.
 Вместо с печивото сложих чери доматите при сервиране. И маслинките ми бяха цели с костилки.
Много добре пасна всичко на моя вкус.

Затова сподеям рецептата.

ПРОДУКТИ

8 броя кори за баница
50 гр.масло
1яйце
250 гр.каймак/сирене крема/
150 гр. сирене кодижд/можеи обикновено/
125 гр. моцарела
Маслини 150гр.
чери домати 7-8 
сусам за поръсване
жълтък за глазиране

ПРИГОТВЯНЕ


1. Смесваме сирената и поставяме яйцето.
2. Разтопяваме мазнината.



3. Застиламе тавата на фурната с хартия за печене .

4. Първите 2 кори  застиламе на кръст като преди това ги мажем с масло. Останалите кори застиламе диагонално по дължина докато се изчерпят.


5. В средата слагаме сирената и разнасяме по корите. Отгоре подреждаме нарязаната на тънко моцарела и маслинките. 

6. Завиваме в кръг краищата на корите и ги намазваме с масло,жэлтък и поръсваме със сусам.



7. Печем на 200°Соколо 15 минути. 

8. Гарнираме с доматите.

9. Галетът стана чудесен- хрупкав и апетитен.




ДОБЪР АПЕТИТ!





За да се отвори линка натиснете върху източник!

Коментари

Популярни публикации