ЛИНЦЕРИ - КЛАСИЧЕСКИ И ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ
Линцерите носят името на града,в който се е появила линцеровата торта-най -стара в света. Линцеровите сладки са се появили в 19 век. Тези нежни доста напудрени сладкишчета имат своя родина и тя е Австрия.Линцерите са назовани на името на града, където е създадена първата линцерова торта. Обикновено тези нежни и външно красиви сладки се правят по Коледа и са любимо лакомство на много хора. Сладките се състоят от две тънки кръгчета,едното от които си остава цяло , а другото е с отвор в средата, направен с формичка и се нарича linzer eye т.е. "окото "на линцера. Линцерите обикновено се слепват с малиново сладко,но може и с друг вид сладко.Възможно е и слепване с течен шоколад. Важно е брашното да се допълни със смляни бадеми. Някои сладкари, заменят бадемите с лешници, но оригиналните линцери се правят с бадеми.
От няколко години не съм правила линцери. Реших да направя и си припомня онова време ,в което с трепет и голямо внимание приготвих първите си линцерни сладки.
Сега се оказа,че линцерите тази година са доста популярни. Както класическите така и нови модели дело на изобретателните сладкари. Аз си избрах някои моделчета за тези сладки и направих както класически така и с нови изображения.
Станаха много симпатични. Иначе рецептата е за класическите линцери.
ПРОДУКТИ
150 гр.брашно
150 гр.бадемово брашно
150 гр.краве масло
50 гр. захар
1 яйце
1 ч.л.канела
1/2ч.л.кардамон
1/4ч.лкарамфил
2 щ.индийско орехче
лимонов аромат
За гарниране
малинов конфитюр
Кайсиев конфитюр
Бял шоколад
пудра захар
кокосови стърготини
захарна поръска
ПРИГОТВЯНЕ
Приготвянето на тестото може да видите тук
1. След като тестото се е охладило се изрязват сладки с отвор и толкова без отвор. Изрязват се и други форми, които също трябва да имат гръб без отвор.
2. Сладките се разполагат в тава с хартия за печене и се слагат за 15 мин в хладилника с тавата, защото тестото при работа доста се е отпуснало и сладките ще се обезформят.
3. През това време фурната загрява на 150°С.
4. Сладките се пекат последователно, защото не се събират в една тава. Печенето е не повече от 8 минути.
6. Слепвах сладките по групи. Най-напред слепих тези с кайсиев конфитюр като намазах обилно гърбовете.
10. Видях едно интересно изображение. Елхички с малки дупчици, които направих със сламка за коктейли. Наподобяват гирлянди от свещички.
Гърбовете са намазани обилно с конфитюр от малини. Когато се слепят конфитюрът се показва, наподобява червени лампички.
11. И едно от новите изображения. Тестото изрязано, за да се получи отвор не се отстранява, а се оставя залепено върху сладката, малко в страни. И се пече с него. Сладките са слепени с малинов конфитюр. Гарнирани са със захарна
поръска и бял шоколад.
Коментари
Публикуване на коментар