МАЛИНОВО БРАУНИ С МАТЧА


Брауни – все по-популярен американски десерт, топящ се в устата, с богат шоколадов вкус, каращ те да искаш още и още и само още едно парченце!

Да, това е брауни, нещо като торта, но не съвсем, нещо като бисквити, но не точно. Брауни е неповторимо със своята структура и превъзходен вкус.Първото брауни е направено в Чикаго от главния готвач на хотел Palmer House. Той получава заръка от собственичката госпожа Палмър да създаде специален десерт за дамите на световния панаир, който се провежда в Чикаго през 1893 г. Тя поискала десерт, който да е по-малък от парче торта, да има богат шоколадов вкус и да се побира в кутия за обяд. Главният готвач спазва препоръките на госпожа Палмър и така се ражда първото брауни покрито с орехи и кайсиева глазура.А първата известна рецепта за шоколадови браунита, се появява в Machias Cookbook, готварска книга, произведена от общността на Мейн, през 1899 г. Рецептата включва шоколад, брашно, мляко, сода за хляб – всички съответни части на брауни. (Колкото и да е странно, авторът на рецептата е жена от Уисконсин и никой не знае как нейната рецепта е попаднала в готварска книга на Мейн.) През 1904 г., Чикагският клуб публикува готварска книга с рецепта за Брауни. През 1906 г., Farmer публикува актуализирана версия на своята готварска книга, която включва рецепта за брауни без шоколад и рецепта за брауни с шоколад, и двете наречени с името „Брауни“. След това рецептите започнали да се разпространяват в национален мащаб и в крайна сметка сладкишите превземат света! 






Рядко правя брауни,но ми трябваше за сладкиш за почерпка с приятелки и спрях на рецептата на една прекрасна млада дама. Много семпла доста здравословна рецепта. Използват се кокосова захар и масло,черен шоколад и кленов сироп. Той може да се замени с мед.  Аз прибавих и   1 ч.л . японски чай на  прах-матча. Придава страхотна нотка и е за предпочитане. Малините са замразени домашни. Откъснахме и 13-14  малинки последните. Бяха добре защитени под навеса и аз реших да ги употребя за гарниране на сладкиша. Направих браунито във формички за мъфини и се получи добре. 
 
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

3 яйца

60 гр.кокосова захар

50 гр.кокосово масло

90 гр.бадемово брашно

20 гр.какао

160 гр.  черен шоколад

1 с.л.кленов сироп

За ганаша

50 мл.течна сметана

50 гр.черен шоколад


 



1. Яйцата се блендират заедно със захарта и маслото.
2. Сухите съставки брашно, какао и матча се смесват и към тях се прибавят течните съставки и се разбърква.


3. Прибавят се малините и разтопеният на водна баня шоколад.


4. Разбърква се.


5. Сместа се разпределя в 9 формички.


6. Пече се на 180°С около 15 минути.


7. Гарнира се с шоколадовият ганаш,малини,матча.



8. Стана чудесно. Меко,сочно много шоколадово. И с кафе е супер.



ДОБЪР АПЕТИТ!
https://www.instagram.com/reel/C9J4nDZIHff/?igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Коментари

Популярни публикации