МАЛИНОВО БРАУНИ С МАТЧА
Брауни – все по-популярен американски десерт, топящ се в устата, с богат шоколадов вкус, каращ те да искаш още и още и само още едно парченце!
Да, това е брауни, нещо като торта, но не съвсем, нещо като бисквити, но не точно. Брауни е неповторимо със своята структура и превъзходен вкус.Първото брауни е направено в Чикаго от главния готвач на хотел Palmer House. Той получава заръка от собственичката госпожа Палмър да създаде специален десерт за дамите на световния панаир, който се провежда в Чикаго през 1893 г. Тя поискала десерт, който да е по-малък от парче торта, да има богат шоколадов вкус и да се побира в кутия за обяд. Главният готвач спазва препоръките на госпожа Палмър и така се ражда първото брауни покрито с орехи и кайсиева глазура.А първата известна рецепта за шоколадови браунита, се появява в Machias Cookbook, готварска книга, произведена от общността на Мейн, през 1899 г. Рецептата включва шоколад, брашно, мляко, сода за хляб – всички съответни части на брауни. (Колкото и да е странно, авторът на рецептата е жена от Уисконсин и никой не знае как нейната рецепта е попаднала в готварска книга на Мейн.) През 1904 г., Чикагският клуб публикува готварска книга с рецепта за Брауни. През 1906 г., Farmer публикува актуализирана версия на своята готварска книга, която включва рецепта за брауни без шоколад и рецепта за брауни с шоколад, и двете наречени с името „Брауни“. След това рецептите започнали да се разпространяват в национален мащаб и в крайна сметка сладкишите превземат света!
Коментари
Публикуване на коментар