ШАКШУКА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ
Шакшука означава всичко смесено. Смесват се различни зеленчуци със или без месни продукти и разбира се се завършва с яйца на очи.
За шакушука е написано много.
Различни версии за произход. Различни са и продукти като съдържанието и технологията на приготвяне.
По външен вид прилича на нашия миш маш, само че тук /при миш маша/ яйцата не са на очи като гнезда в ястието а се разбъркват.
Правила съм зелена шакшука, когато имаше повече зелении в градината.
Подробно описах технологията там.
Разликата с класическата шакшука и зелената е , че при последната се слагат различни зелени продукти-лапад или спанак,зелен лук,зелени подправки.
За направата на зелената шакшука можеда прочетете тук
Сега не знам как ми дойде на ума да направя шакшука.
Реших да е с печени чушки.
Имах и достатъчно други зеленчуци и се получи добре.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
4 печени чушки
1 гл. лук
Доматен сос 500 гр.
3 яйца
1люта чушка
150 гр.сирене
копър , магданоз
2с.л. зехтин
ПРИГОТВЯНЕ
1. Лукът се задушава с 200мл.вода и 2с.л.зехтин.
2. Прибавят се нарязаните печени чушки.
Посолява се. Кратко се бърка сместа.
3. Слага се доматеният сос и се бърка още 10 минути,като се налива още 100 мл.вода за да не загори ,а и ястието да стои по-сочно. Натрошава се сиренето и се разпределя в тавата.
4. С лъжица се правят три гнезда в сос и се слагат три яйца.
5. Похлупва се с капак докато яйцата леко се стегнат.
6. Поръсва се с магданоз и копър.
Коментари
Публикуване на коментар