ШАКШУКА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ


Това толкова вкусно ястие от арабската кухня, може да се направи в различни комбинации.
Шакшука означава всичко смесено. Смесват се различни зеленчуци със или  без месни продукти и разбира се се завършва с яйца на очи.

За шакушука е написано много. 

Различни версии за произход. Различни са и  продукти като съдържанието и   технологията на приготвяне.

По външен вид прилича на нашия  миш маш, само че тук  /при миш маша/ яйцата не са на очи като гнезда в ястието а се разбъркват.




Правила съм зелена шакшука, когато имаше повече зелении в градината. 
Подробно описах технологията там.
Разликата с класическата шакшука и зелената е , че при последната се слагат различни зелени продукти-лапад или спанак,зелен лук,зелени подправки.
За направата на зелената шакшука можеда прочетете тук
Сега не знам как ми дойде на ума  да  направя шакшука.
Реших да е с печени чушки. 
Имах и достатъчно други зеленчуци и се получи добре.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

4 печени чушки

1 гл. лук

Доматен сос  500 гр.

3 яйца

1люта чушка

150 гр.сирене

копър , магданоз

2с.л. зехтин

ПРИГОТВЯНЕ

1. Лукът се задушава с 200мл.вода и 2с.л.зехтин.

2. Прибавят се нарязаните печени чушки.
Посолява се. Кратко се бърка сместа.

3.  Слага се доматеният сос и се бърка още 10 минути,като се налива още 100 мл.вода за да не загори ,а и ястието да стои по-сочно. Натрошава се сиренето и се разпределя в тавата.
 
 4. С лъжица се правят три гнезда в сос и се  слагат три яйца. 

5. Похлупва се с капак докато яйцата леко се стегнат.

6. Поръсва се с магданоз и копър.
 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации