ТРАДИЦИОНЕН ТИКВЕНИК С ОРЕХИ И СТАФИДИ




 Тиквеникът е едно от традиционните блюда за Бъдни вечер.
Неговата история може да се проследи в корените на българската култура.

Една от интересните български легенди, свързани с тиквеника, е легендата за Тиквената принцеса (Харитина).

Според легендата, имало една красива принцеса на име Харитина, която живеела във вълшебно царство. Тя била изключително обаятелна и със своята доброта привличала вниманието на всички около нея. Хората от царството били много обичани и ги радвала с разнообразни дарове .

Един ден, по време на големия празник на царството, Харитина създала специално лакомство, което било толкова вкусно и изящно, че всички се влюбили в него. Това било тиквеникът, който принцесата приготвяла с много любов и грижа. Легендата разказва, че всеки, който ял от тиквеника на Харитина, се омагьосвал от неговия вкус и доброта.

Тиквеникът на Тиквената принцеса станал символ на обичта, щедросттаи радостта. 

Легендата се разпространила из цялата страна и тиквеникът започнал да се приготвя по време на различни празници и събития като знак на радост и гостоприемство.

Въпреки че това е само легенда, тиквеникът все още е важен символ в българската култура и балканската кулинарна традиция и се приготвя от векове в тези региони.

Всяка годинаприготвям тиквеник за Бъдни вечер и от години с добавка на кексово тесто или други подобни плънки,плод на Новото време.

Сега реших да направя класически тиквеник с тиква орехи и добавих и стафиди. Получи се много приятен за похапване десерт.

Ще обогати със сигурност трапезата.


ПРОДУКТИ


500гр.кори за баница

80 гр.кокосово масло

80 мл.олио

700 гр.тиква

1 ч.л.канела

160 гр.смляни орехи

100 гр.стафиди

100 мл.Амарето

160 гр.кокосова захар

40 гр.мед


ПРИГОТВЯНЕ


1.Тиквата се настъргва от вечерта.Поръсва се със захарта и канелата.

2. На другия ден се отцежда от отделената течност.

3. Стафидите се накисват за 20 минути в ликьора.




4. Взимат се две кори. Мажат се с мазнината и в края на втората кора се слага последователно тиква,орехи,  стафиди и мед.


5. Кората се навива на оклюв и се подрежда в тава намазана с мазина.
Останалите кори две по две се мажат с мазнина ,слага се плънка и се навиват. Слагат се в тавата до свършване на продуктите.


6. Пече се на 200 °С около 30 минути.

7. Когато се охлади се полива с отделената течност към която е прибавена течността от амарето.Сместа се загрява до кипване и се полива баницата.



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации