ТРАДИЦИОНЕН ТИКВЕНИК С ОРЕХИ И СТАФИДИ
Тиквеникът е едно от традиционните блюда за Бъдни вечер.
Една от интересните български легенди, свързани с тиквеника, е легендата за Тиквената принцеса (Харитина).
Според легендата, имало една красива принцеса на име Харитина, която живеела във вълшебно царство. Тя била изключително обаятелна и със своята доброта привличала вниманието на всички около нея. Хората от царството били много обичани и ги радвала с разнообразни дарове .
Един ден, по време на големия празник на царството, Харитина създала специално лакомство, което било толкова вкусно и изящно, че всички се влюбили в него. Това било тиквеникът, който принцесата приготвяла с много любов и грижа. Легендата разказва, че всеки, който ял от тиквеника на Харитина, се омагьосвал от неговия вкус и доброта.
Тиквеникът на Тиквената принцеса станал символ на обичта, щедросттаи радостта.
Легендата се разпространила из цялата страна и тиквеникът започнал да се приготвя по време на различни празници и събития като знак на радост и гостоприемство.
Въпреки че това е само легенда, тиквеникът все още е важен символ в българската култура и балканската кулинарна традиция и се приготвя от векове в тези региони.
Всяка годинаприготвям тиквеник за Бъдни вечер и от години с добавка на кексово тесто или други подобни плънки,плод на Новото време.
Сега реших да направя класически тиквеник с тиква орехи и добавих и стафиди. Получи се много приятен за похапване десерт.
Ще обогати със сигурност трапезата.
ПРОДУКТИ
500гр.кори за баница
80 гр.кокосово масло
80 мл.олио
700 гр.тиква
1 ч.л.канела
160 гр.смляни орехи
100 гр.стафиди
100 мл.Амарето
160 гр.кокосова захар
40 гр.мед
ПРИГОТВЯНЕ
1.Тиквата се настъргва от вечерта.Поръсва се със захарта и канелата.
2. На другия ден се отцежда от отделената течност.
3. Стафидите се накисват за 20 минути в ликьора.
4. Взимат се две кори. Мажат се с мазнината и в края на втората кора се слага последователно тиква,орехи, стафиди и мед.
5. Кората се навива на оклюв и се подрежда в тава намазана с мазина.
6. Пече се на 200 °С около 30 минути.
7. Когато се охлади се полива с отделената течност към която е прибавена течността от амарето.Сместа се загрява до кипване и се полива баницата.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар