НИКУЛДЕНСКИ ПИТКИ - РИБКИ СЪС САЛАТКИ




 Отново е Никулден!
Един от големите християнски празници преди Коледа.
И тази година основното в приготвянето на трапезата е пърженето на риба и месенето на питка.
Миналата година направих голяма питка с отвор в средата и там сложих салатка.
Но не оформих добре устата и окото на рибата.
Освен това не се виждаха и перките отстрани. Свиха се при печене.
Тази година положих поправителен изпит и направих две малки питки също оформени като салатиери с дупки в средата.
Тестото ми беше с бакпулвер и не се сви при печенето. 
Ясно се виждаше всичко перки очи уста.
Според желанията ни салатките бяха различни. В едната сложих Снежанка и каймак, а в другата шарена туршия.
Получи се чудесно. И рибите приличаха на такива и салатките ни удовлетвориха.


И честит имен ден на празнуващите именици! В това число и на сестра ми Нина!🌼🌹🍀🍾🍷🍷🍷🍷




ПРОДУКТИ

400 гр.брашно

180 гр.кисело мляко

1ч.л.сол

1 бакпулвер

1яйце и 1 белтък

1 жълтък за намазване

100 гр.масло и олио


ПРИГОТВЯНЕ




1. Брашното се пресява и в него се слага солта.

2. Прибавят се и течните съставки/мляко, разтопено масло, яйца/. В киселото мляко се слага бакпулвера.

3. Омесва се меко нелепнещо тесто,което престоява 20 минути. Разделя се на две
4. Разточва се кръгла кора,която се прегъва 

5. Двата края на полукръга се опъват надолу и се оформя рибката. В долната част е опашката. Отстрани с вилица се оформят странични перки.

6. В средата с помощта на купичка се отрязва отвор.





7. Питката се намазва с жълтък.



8. Правят се нарези с ножица. В средата се слага чашка, за да не се свие тестото.


9. Оформя се устата и окото от резен чесън и черен пипер.
10. Оформя се и другата рибка по същия начин и двете питки се подреждат в тава върху хартия за печене.
Тестото извадено от средата се прибира във фризера за друг път.


11. Питките се пекат на 200 °С около 15 минути.

12. Гарнират се със салатки.




ДОБЪР АПЕТИТ!















 





Коментари

Популярни публикации